De voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is in zijn gevangeniscel in Siberië in hongerstaking gegaan. Chodorkovski is tot de actie overgegaan uit protest tegen de weigering van de Russische autoriteiten om zijn voormalige advocaat, die ook in de cel zit, een behandeling voor aids te laten ondergaan.
Volgens Chodorkovski is het de bedoeling Aleksanian tot een bekentenis te dwingen door hem de behandeling te onthouden tot hij meewerkt. Volgens zijn huidige advocaat Joeri Schmidt weigert Chodorkovski zowel vast als vloeibaar voedsel.

Aleksanian, die terechtstaat wegens het verduisteren en het witwassen van geld en belastingontduiking, heeft gezegd dat hem essentiële medicijnen worden onthouden. Hij beschuldigt de autoriteiten ervan hem onder extra slechte omstandigheden vast te houden sinds hij weigert te getuigen tegen zijn voormalige cliënt. Het hooggerechtshof oordeelde vorige week dat Aleksanian niet hoeft te worden overgeplaatst naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Hij verblijft nu in een gevangenisziekenhuis.

Chodorkovski zit een gevangenisstraf van acht jaar uit wegens belastingontduiking en fraude. Zijn veroordeling wordt door zijn supporters gezien als een strafmaatregel voor zijn poging om een politiek en economisch tegengewicht te bieden aan de Russische president Vladimir Poetin.

Chodorkovski’s olieconcern Yukos werd na zijn veroordeling overgenomen door de Russische staat.

De voormalige oliemagnaat was tijdens de roerige privatisering in de jaren negentig meedogenloos in zijn pogingen om oliebedrijf Yukos in zijn greep te krijgen. Toen Chodorkovski het bedrijf eenmaal onder zijn controle had werd hij een van de eersten in Rusland die pleitten voor de invoering van Westerse zakenmethoden. Daarnaast ondersteunde hij politieke partijen die zich verzetten tegen Poetins beleid en richtte hij een stichting op om het maatschappelijke middenveld in Rusland te versterken.