MADRID - De Spaanse automobilist die in augustus 2004 een 17-jarige fietser doodreed en de schade aan zijn auto wilde verhalen op de ouders van het slachtoffer heeft zijn eis tot schadevergoeding ingetrokken. Dat heeft zijn advocaat woensdag bekendgemaakt.
De fietser, Enaitz Iriondo, was op slag dood toen hij werd aangereden door de Audi A8 van zakenman Tomas Delgado, die 160 kilometer per uur reed op een weg waar de maximumsnelheid 90 is. Omdat de jongen echter geen reflector of helm droeg, hield de rechter het op gedeelde schuld. Delgado moest 30.000 euro smartengeld betalen aan de ouders.

Delgado legde een tegenclaim bij de ouders neer van 20.000 euro voor schade aan zijn auto en het huren van een vervangwagen. Zijn advocaat zei woensdag, de dag waarop uitspraak in de zaak zou worden gedaan, dat Delgado onder druk van de media heeft besloten van zijn claim af te zien. De afgelopen dagen is de zaak uitvoerig in de pers gekomen en woensdag stonden bij de rechtbank in het Noord-Spaanse Haro tientallen journalisten te wachten op wat komen ging. De vader van Enaitz sprak zijn opluchting uit: 'Wij zijn erg blij. Wij willen de pers bedanken voor alles wat ze hebben gedaan om ons te helpen.'

Toen Delgado met zijn claim kwam, waren de ouders sprakeloos. 'Het is een steek in de rug. Voordat de claim was ingediend dachten we dat de arme man de rest van zijn leven getekend zou zijn doordat hij de dood van onze zoon heeft veroorzaakt. Maar nu zien we zijn ware gezicht', zei de moeder van het slachtoffer toen.