Test-Aankoop is ontevreden over de informatie op de etiketten van zware bruine bieren in ons land. Uit onderzoek van 48 dergelijke bieren blijkt dat de informatie zich meestal beperkt tot wat wettelijk voorgeschreven is. De consumentenorganisatie vindt de wetgeving echter te laks. Test-Aankoop betreurt dat de brouwers in een rijk bierland als het onze de consumenten niet beter informeren.
Test-Aankoop vindt het onterecht dat op meer dan de helft van de etiketten geen ingrediëntenlijst terug te vinden is, niet vermeld staat welke allergenen aanwezig zijn, noch de categorie waartoe het bier behoort. De organisatie dringt ook aan op informatie zoals de botteldatum, omdat bier een andere smaak krijgt naarmate het ouder wordt. Ook informatie over biersoort en kleur, de smaakevolutie, schenk- en bewaaradvies zou nuttig zijn voor de consument.

De inhoudelijke analyse van de bieren bracht geen problemen voor de gezondheid aan het licht. Zo wordt nergens het toegestane sulfietgehalte overschreden. Wel werd in 7 gevallen meer dan 6 ml lucht in de flessenhals aangetroffen, wat de kans vergroot op wijziging van de aroma van het bier. De gemiddelde energiewaarde van de geteste bruine bieren komt overeen met een dubbele bruine boterham met kaas en boter.

Uit een beoordeling door een professioneel panel kwamen Floreffe Prima Melior, Affligem Dubbel, La Trappe Dubbel, Florival Bruin en Malheur 12 als de lekkerste bieren naar voor. Een gemengd pannel voegde aan dat lijstje nog 12 andere bieren toe. De gerenomeerde trappist Westvleteren kon niet beoordeeld worden omdat Test-Aankoop er niet in slaagde een flesje te bemachtigen. 'De bestelling dient telefonisch te gebeuren en de bierlijn was constant bezet', aldus de consumentenorganisatie.