Jean-Michel Saive vestigt uniek record
CHARLEROI - Tafeltennisser Jean-Michel Saive neemt dit weekend voor de negentiende keer op een rij deel aan het prestigieuze Europese Top 12 toernooi, dat dit jaar plaatsvindt in Frankfurt. Daarmee vestigt onze landgenoot een uniek record.
Saive won het toernooi tussen de twaalf beste Europese spelers 1 keer, in 1994. 'En in 1996 strandde ik in de finale', zei Saive woensdag op een persconferentie voor zijn vertrek in Charleroi. De 38-jarige Luikenaar haalde ook vier keer de derde plaats: in 1993, 1995, 1998 en 2001.

"Er zijn twee favorieten in Frankfurt: de Wit-Rus Vladimir Samsonov en de Duitser Timo Boll, die bovendien voor eigen publiek speelt. Al de rest zijn outsiders voor de titel", denkt Saive, die zegt fier te zijn op zijn record. "Met negentien deelnames ben ik absoluut recordhouder. Daar ben ik heel fier op want het betekent dat ik al negentien jaar tot de beste spelers in Europa hoor. Ik dank al deze kwalificaties aan mijn eigen prestaties, niet aan een cadeau of een uitnodiging."

TAS

Zo legde Saive de link naar het dispuut dat hij al enkele weken voert met de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF). Omdat Saive, nummer 28, op de gezuiverde wereldranglijst samen met de Zweed Jorgen Persson op een gedeelde 20e plaats staat, meent hij nog net recht te hebben op een rechtstreekse deelname aan zijn zesde Olympische Spelen. De ITTF oordeelde evenwel dat alleen Persson recht heeft op een ticket voor Peking omdat de Zweed een hoger puntenaantal heeft dankzij de decimalen na de komma. De ITTF zorgde hiermee voor een primeur waarmee Saive absoluut niet akkoord kon gaan. Hij stapte naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne om de beslissing van de ITTF aan te vechten.

"Het TAS heeft de ITTF tot 31 januari, morgen dus, de tijd gegeven om te zeggen of ze akkoord gaat met een oordeel van het TAS. Als de ITTF het TAS afwijst, dan stappen we mogelijk naar de burgerrechter. Al kan ik mij niet inbeelden dat een olympische federatie het oordeel van het TAS weigert. Het TAS is immers opgericht door het IOC", aldus nog Saive.

Vrijdag loting

Vrijdag wordt er geloot voor het Europese Top 12 toernooi. De twaalf spelers worden onderverdeeld in vier poules van drie. De twaalf spelers die zullen deelnemen zijn (naast Saive, Boll en Samsonov) de Griek Kalinikos Kreanga, de Oostenrijker Werner Schlager, de Rus Alexei Smirnov, de Kroaat Zoran Primorac, de Duitser Dimitrij Otcharov, de Deen Michael Maze, de Spanjaard Zhi Wen He, de Tsjech Petr Korbel en de Oostenrijker Chen Weixing, die de zieke Persson vervangt.