Acht maanden cel gevorderd voor bedrog bij rijexamen
De correctionele rechtbank van Antwerpen kreeg woensdag 22 zaken voorgeschoteld waarbij er gefraudeerd werd bij het theoretische rijexamen. Het ging veelal om jongeren van allochtone origine die een kompaan inschakelden om in hun naam het examen af te leggen, omdat ze zelf al meerdere malen niet geslaagd waren.
De kompaan liep doorgaans tegen de lamp, omdat hij niet leek op de foto op de identiteitskaart en omdat ook de handtekeningen niet met elkaar overeenstemden.

Het openbaar ministerie vorderde voor zowel de opdrachtgever als de mededader acht maanden cel en 550 euro boete. Van de 22 zaken werd ongeveer de helft behandeld, de rest werd uitgesteld naar een latere datum.

'Het parket tilt zwaar aan de feiten. Het kan niet getolereerd worden dat dergelijke fraude het systeem van het rijexamen uitholt en ondermijnt. Tegelijk brengt dat de verkeersveiligheid ernstig in gevaar, doordat personen die niet over de juiste theoretische kennis beschikken, zich met de wagen in het verkeer begeven', zegt woordvoerster Dominique Reyniers.