De vier machtigste landen van de Europese Unie en Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben vandaag opgeroepen tot meer transparantie op de wereldmarkten en gezegd dat financiële instellingen bij problemen sneller in actie moet komen als ze willen vermijden dat er van bovenaf strengere regels worden opgelegd.
De Britse premier Gordon Brown had de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Romano Prodi en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, gevraagd naar Londen te komen om de gevaren van de turbulentie op de financiële markten te bespreken.

In een gezamenlijk communiqué roepen ze op tot meer transparantie bij de banken. De kredietbeoordelaars moeten betere informatie geven. De financiële instellingen moeten ook meer duidelijkheid verschaffen over hun verliezen en er moeten methodes komen om wereldwijde financiële tegenslagen beter te voorspellen.

Volgens de vijf Europese leiders brengen de huidige problemen de groei voor 2008 in gevaar. Toch benadrukken ze dat Europa in een goede positie is om in de storm overeind te blijven.

'Om te beginnen zullen de spelers op de markt worden aangespoord tot meer transparantie', zei Merkel, maar zij en Brown waarschuwden dat er regels zullen worden opgelegd als daar onvoldoende gehoor aan wordt gegeven. Barroso zei dat Europa met zijn internationale partners moet samenwerken om de voorgestelde hervormingen op wereldschaal in te voeren. De financiële perikelen zullen opnieuw aan de orde komen op een bijeenkomst van de ministers van financiën van de G-7, die op 9 februari in Tokyo wordt gehouden.