As Mahatma Gandhi uitgestrooid in zee
Foto: afp
Een deel van de as van Mahatma Gandhi is door zijn achterkleindochter bij Mumbai uitgestrooid in de Arabische Zee. Het is vandaag zestig jaar geleden dat Gandhi, de leider van de lijdzame strijd voor onafhankelijkheid van India, werd vermoord.
Gandhi geldt nog altijd als het morele geweten van India en zijn portret is alomtegenwoordig in het land. Zo'n driehonderd mensen keken toe toen zijn nabestaanden in een versierde motorboot de zee opvoeren. Anderhalve kilometer uit de kust strooide Gandhi's 75-jarige achterkleindochter Neelam Parikh de as uit.

De zoon van een vriend van Gandhi schonk de as vorig jaar na het overlijden van zijn vader aan een museum in Mumbai (voorheen Bombay). Dat had de as tentoon willen stellen, maar Gandhi's familie gaf er de voorkeur aan de as uit te strooien in zee.

Gandhi werd in 1948, enkele maanden nadat het land, voordien een Britse kolonie, onafhankelijk was geworden, vermoord door een extremistische hindoe. De as van overleden hindoes moet eigenlijk na dertien dagen worden uitgestrooid in een rivier of in zee, maar de as van Gandhi werd naar plaatsen in heel India gestuurd, zodat zijn aanhangers hem konden gedenken.

Het is niet bekend hoeveel urnen met as van de vermoorde onafhankelijkheidsleider er nog zijn. De voorlaatste keer dat er een urn opdook was in 1997. Die as werd door Gandhi's achterkleinzoon Tushar Gandhi uitgestrooid boven de rivieren de Ganges en de Yamuna.