De raadkamer van Tongeren behandelt vrijdag een zaak tegen een huisarts uit Zuid-Limburg die de voorbije jaren een twintigtal patiënten met hepatitis B en C zou hebben besmet.
Het parket vraagt dat de huisarts, een vijftiger, naar de correctionele rechtbank wordt verwezen voor het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen woensdag.

De arts zou de voorbije jaren onhygiënisch te werk zijn gegaan door onder meer injectienaalden meermaals te gebruiken waardoor zijn patiënten besmet raakten. Parallel met het gerechtelijk onderzoek heeft de Orde van Geneesheren ook een tuchtprocedure gestart tegen de dokter. Die loopt nog.

Eer en geweten

De huisarts zelf benadrukt dat hij altijd in eer en geweten gehandeld heeft. Dat laat zijn raadsman, Gerald Kindermans, woensdag in een reactie weten. 'Voor de rechtbank zal hij onschuldig pleiten. Hij ontkent ten stelligst dat hij injectienaalden meermaals zou gebruikt hebben voor verschillende patiënten', zegt meester Kindermans.De man wenst zijn verdediging in alle rust en in alle privacy te kunnen voorbereiden. Hij wil ook dat de juiste oorzaak van de besmetting achterhaald wordt en vraagt hiervoor een grondig onderzoek. 'Hij was en is ook ten zeerste aangeslagen door de hepatitisbesmetting onder zijn patiënten, voor wie hij grote bekommernis heeft', besluit advocaat Gerald Kindermans.

Symptomen

Hepatitis B is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus, het HBV, dat via seksuele betrekkingen en via het bloed van de ene mens op de andere kan worden overgedragen. Hepatitis B kan omschreven worden als een ontsteking van de lever.

De eerste symptomen duiken meestal pas 75 dagen na de besmetting op. Daardoor zijn de precieze omstandigheden en oorzaken van de besmetting vaak nog moeilijk te achterhalen.

Bij zowat tien procent van de slachtoffers wordt de hepatitis B chronisch, wat betekent dat zij levenslang drager blijven van het virus. Hierdoor lopen zij een groot risico op de ontwikkeling van een levercirrose of zelfs leverkanker.