Leuvens parket geeft geluidsopname vrij in zaak Van Uytsel
De verdwijning van de achttienjarige Annick Van Uytsel op zaterdagochtend 28 april 2007 was de start van een grootschalige zoektocht. Enkele dagen later werd het lichaam teruggevonden in het Albertkanaal in Lummen.
Het parket van Leuven heeft op een persconferentie deze namiddag een geluidsopname vrijgegeven in de zaak rond het vermoorde meisje Annick Van Uytsel (18).


Beluister de fragmenten
Het gaat om twee fragmenten uit een anoniem telefoongesprek. Volgens de man zou Annick om het leven gekomen zijn bij een verkeersongeval dat een vriend van hem veroorzaakte. De beller zou zijn vriend geholpen hebben om het lichaam van Annick te verbergen.

In augustus 2007 belde de man een eerste keer met de lokale politie van Antwerpen. Nadien belde hij nog vier keer met de lokale politie van Diest. Het laatste telefoontje dateert van half november 2007. De telefoontjes gebeurden steeds vanuit telefooncellen in de buurt van Retie/Mol.

Door het vrijgeven van het geluidsfragment hoopt het parket dat iemand de stem van de man herkent of dat de man zelf zou terugbellen. Dat zou hij beloofd hebben aan de politie. Het parket wil ook uitsluiten dat het om een wansmakelijke grap gaat.

Uitzonderlijke maatregel

'Het is een uitzonderlijke maatregel', geeft Patrick Vits, woordvoerder van het Leuvense parket, toe. 'Maar daarvoor hebben we verschillende redenen. 'Deze man zegt te weten wat er met Annick Van Uytsel gebeurd is en geeft toe dat hij zelf die nacht een aantal handelingen heeft gesteld. Om verdere duidelijkheid te scheppen in het dossier is zijn identificatie dus onontbeerlijk. Hij heeft ook voldoende gelegenheid gehad om zelf contact op te nemen met de speurders maar heeft dat nagelaten en tot nu toe zijn we er niet in geslaagd hem terug te vinden.'

Nochtans hebben de speurders geen moeite gespaard om de beller te vinden. De geluidsopnamen zijn ook voorgelegd aan verschillende getuigen in het dossier, onder meer aan de ouders van Annick Van Uytsel maar ook aan potentiële getuigen uit de regio Mol-Retie. Ook taalspecialisten hebben ze al beluisterd en dat heeft wel een vaag profiel van de beller opgeleverd maar verder dan dat zijn de speurders nog niet geraakt.

Door dit opsporingsbericht te verspreiden leggen de speurders de hypothese van het ongeval weer op tafel. 'Dat is een hypothese waarmee in het dossier steeds is rekening gehouden', zegt Vits, 'maar die was wat naar de achtergrond verdwenen omdat de andere onderzoeksresultaten haar niet leken te ondersteunen.'

Dat zou een van de redenen geweest zijn waarom de anonieme beller met de politie contact opnam, aldus de parketwoordvoerder. 'Enerzijds had hij wroeging over wat er gebeurd was, maar hij was ook ontevreden over de berichtgeving in de media en het feit dat er zo weinig aandacht werd besteed aan die ongevalshypothese. Maar tot op vandaag hebben we nog geen link kunnen leggen tussen wat die anonieme beller vertelt en de andere onderzoeksgegevens. Het verhaal van die man zal ook nog gecontroleerd moeten worden en daarom willen we er alles aan doen om hem te vinden.'

Er wordt gevraagd dat personen die menen deze stem te herkennen, zich zouden melden bij de politie op het nummer 016/280.602.

Beluister de fragmenten