McCain koploper bij Republikeinen
Hillary Clinton behaalt een symbolische overwinning: het resultaat voor de Democraten telt niet officieel mee.
De Republikeinse senator John McCain heeft dinsdag de voorverkiezingen in Florida gewonnen en mag zich nu koploper bij de Republikeinen noemen. Bij de Democraten won Hillary Clinton, maar die uitslag telt niet mee, omdat de partijleiding het niet eens was met het besluit van de Democraten in Florida om de voorverkiezingen te vervroegen. Het gaat om belangrijke voorverkiezingen, een week voor dé voorverkiezingsdag: Super Tuesday.
McCain kreeg 36 procent van de stemmen en Mitt Romney 31 procent, waarmee McCain alle 57 afgevaardigden naar de Republikeinse Nationale Conventie achter zich krijgt en een beslissende voorsprong neemt op zijn naaste rivaal.

In totaal heeft McCain er nu 93 op zijn naam staan, vergeleken met 59 voor Romney, veertig voor Mike Huckabee, vier voor de Texaanse afgevaardigde Ron Paul en één voor oud-burgemeester van New York Rudi Giulinani.

'Het maakt een ding duidelijk. Ik ben de conservatieve leider die de partij kan verenigen', zei McCain, senator uit Arizona en voormalig krijgsgevangene in Vietnam.

Een teleurgestelde Romney beloofde door te vechten voor de eerste plaats. Daarvoor zal hij goed uit de bus moeten komen bij een kandidatendebat dat de Republikeinen woensdagavond organiseren in Californië.

Giuliani out?

Giuliani eindigde in Florida derde met 15 procent van de stemmen. Omdat hij al zijn kaarten op deze staat had gezet wordt dat gezien als een nederlaag. Uit de redevoering die hij hield na het bekend worden van de uitslag viel op te maken dat hij heeft besloten zich uit de race terug te trekken.

Volgens Republikeinse functionarissen zal hij zijn aanhangers later woensdag in Californië vragen McCain te steunen.

Clinton kreeg in Florida 50 procent van de stemmen, Barack Obama 33 procent en John Edwards 14 procent.

Romney

Volgens een peiling onder de kiezers in opdracht van het persbureau AP en de grote omroepen heeft McCain vooral steun gekregen van gematigde Republikeinen, latino's en de grote bejaardengemeenschap in Florida.

Romney moest het hebben van de conservatieve vleugel en mensen die zich zorgen maken over illegale immigratie en abortus. Hij slaagde er niet in zich te profileren als de man die met zijn financiële achtergrond geknipt is om de economie er weer bovenop te helpen. Van de mensen die de economie op de eerste plaats stelden stemde 40 procent op McCain en 32 op Romney.

Een andere verrassende uitkomst was dat Romney en McCain elk 30 procent achter zich kregen van de mensen die zich Republikein noemen. Dat is winst voor McCain, die het tot nu toe voornamelijk moest hebben van onafhankelijken, gematigden en andere groepen in de periferie van de Republikeinse Partij.

Nu hij erin slaagde onder de Republikeinen gelijk te blijven met Romney, hielpen de niet-partijleden hem aan de overwinning door hem 44 procent van hun stemmen te geven.

Militairen

Als voormalig marinepiloot en krijgsgevangene in Vietnam hoopte McCain de grote groep militaire veteranen, die een kwart van de Republikeinse kiezers uitmaken, aan zijn kant te krijgen. Hij behaalde onder hen een kleine voorsprong.

Dat er in Florida veel ouderen wonen heeft de 71-jarige McCain waarschijnlijk ook in de kaart gespeeld. Onder kiezers van 65 jaar en ouder, die eenderde van het Republikeinse electoraat uitmaken, haalde hij met 41 procent de hoogste score, terwijl hij onder de overige kiezers gelijk op ging met Romney.

Huckabee en Giuliani behaalden nergens winst. Huckabee wist hier en daar gelijk te komen met Romney onder de blanke religieuze fundamentalisten. Giuliani evenaarde McCain en Romney slechts onder de kleine groep kiezers die terrorisme de belangrijkste topic vonden.

Bij de Democraten kreeg Clinton tweemaal zoveel stemmen van latino's als Obama, waarmee een eerdere trend in Zuid-Carolina en Nevada wordt voortgezet. Onder de vrouwen was Clinton duidelijk sterker, onder de mannen gingen zij en Obama gelijk op. U

itgesplitst naar blank en zwart kreeg Clinton driemaal meer stemmen van blanke vrouwen dan Obama en Obama driemaal meer stemmen van zwarte vrouwen dan Clinton.