Meer dan 50 zeeleeuwen gedood op Galapagos
Foto: afp
QUITO - Op de Galapagos Eilanden zijn in januari al meer dan vijftig zeeleeuwen dood aangetroffen met ingeslagen schedels. Dat heeft een openbare aanklager dinsdag gezegd. De autoriteiten van Ecuador, waartoe de unieke archipel behoort, zijn een onderzoek gestart.
'Deze moorden moeten door mensen zijn begaan', zei openbaar aanklager Jaime Estevez. Hij zei dat ze het werk zijn van criminele geesten die er kennelijk plezier uit halen om de dieren te zien lijden. Volgens Estevez wordt het wel heel lastig om de schuldigen te vinden. Aangezien de zeeleeuwen, waaronder ook dertien jongen, behalve het letsel aan hun kop verder geen verwondingen vertonen, lijkt het uitgesloten dat de dieren werden vermoord om delen van hun lichaam te verwerken.

Op de Galapagos Eilanden leven een aantal unieke diersoorten, die nauwelijks angst kennen voor mensen. De archipel staat al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst. Vorig jaar werd het gebied toegevoegd aan een speciale categorie van natuurgebieden of monumenten die in hun voortbestaan worden bedreigd. De Erfgoed Commissie van UNESCO zei toen dat de eilanden in toenemende mate gevaar lopen door de introductie van nieuwe planten- en diersoorten, het groeiende toerisme en de immigratie.