Gijzeling in Venezuela loopt goed af
ALTAGRACIA DE ORITUCO - Vier overvallers van een bank in het centrum van Venezuela, die in een ziekenwagen met gijzelaars aan boord waren gevlucht, hebben zich dinsdag aan de politie overgegeven.
'Wij arriveerden en versperden de weg, waarop ze hun wapens op de grond hebben gegooid alvorens uit te stappen', verklaarde gouverneur Eduardo Manuitt op de openbare televisiezender VTV. De poging tot bankoverval deed zich voor in Altagracia de Orituco, op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Caracas.

De vier mannen hielden het land in spanning door een dertigtal personen, waaronder kinderen en baby’s, gedurende meer dan 24 uur te gijzelen in een kantoor van de Banco Provincial, een filiaal van de Spaanse bank BBVA. Omdat ze ermee dreigden alle gijzelaars te vermoorden, mochten de dieven met 6 van hen vertrekken in een ziekenwagen.

'Deze nachtmerrie is voorbij', zei de gouverneur na afloop. Hij zei dat de bankrovers in de laatste fase eerst drie gijzelaars lieten gaan en de laatste twee nog vasthielden, als inzet voor onderhandelingen met de politie. De vijf gijzelaars waren volgens de gouverneur vrijwillig met de overvallers meegegaan, onder de belofte dat zij onderweg zouden worden vrijgelaten. Manuitt zei dat de vijf het goed stellen.

De overvallers kwamen maandagmorgen (plaatselijke tijd) de bank binnen, waar op dat moment toevallig een politieagent geld kwam afhalen. De misdadigers schrokken daarvan en gijzelden de aanwezigen in de bank. Zes gijzelaars mochten de bank al eerder verlaten. Een bewaker riskeerde zijn leven door de bank uit te rennen terwijl hij beschoten werd door de gangsters. Hij werd niet geraakt.