Windows Vista gelanceerd
BRUSSEL - De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft dinsdag haar nieuwe besturingssysteem Windows Vista voorgesteld in het Atomium.
De introductie gebeurde simultaan over heel de wereld. Tegelijk werd ook de laatste versie van de kantoortoepassing Office gelanceerd.

Grafische vernieuwingen

De ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem nam vijf jaar in beslag en kostte ongeveer 6 miljard dollar (4,6 miljard euro). De verschillen met voorganger Windows XP zijn vooral grafisch, met de toevoeging van 3D-beelden in de voorstelling van het bureaublad. Ook de veiligheid en de multimediasoftware werden verbeterd.

Vijf versies

Vista is verkrijgbaar in vijf versies, waarvan de goedkoopste 329 euro kost. Wie kiest voor een upgrade van Windows XP betaalt 219 euro. Het nieuwe systeem is een stuk veeleisender dan zijn voorganger, maar pc's van minder dan twee jaar oud zouden in staat moeten zijn de nieuwe software vlot te draaien.

Om de lancering luister bij te zetten wordt het Atomium dinsdagavond verlicht in de kleuren van Microsoft. De Belgische technoband Praga Khan zal de dag afsluiten met een concert dat live wordt uitgezonden via het internet, onder meer op verschillende locaties in de virtuele wereld Second Life.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig