Denen op hun hoede na moslimcartoons
Eén van de cartoons die aanleiding gaven tot de boycot
GAZA-STAD - De in Denemarken verschenen cartoons over de profeet Mohammed blijven kwaad bloed zetten in de islamitische wereld. Denen in het Midden-Oosten hebben van hun overheid de raad gekregen extra op hun hoede te zijn.
De waarschuwing geldt voor Deense staatsburgers in Saudi-Arabië, Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Pakistan, Iran, Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden, meldt het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website.

Het Deense Rode Kruis zei vanmorgen dat het in verband met de controverse twee medewerkers terugtrekt uit de Gazastrook en een uit Jemen. Volgens een woordvoerder zijn er expliciete dreigementen geuit tegenover de drie medewerkers, omdat het Denen zijn.

Bezetting

Gemaskerde Palestijnen hebben vanmorgen korte tijd het kantoor van de Europese Unie in Gaza-Stad bezet uit protest. Een vijftal mannen bestormde het gebouw, terwijl tien anderen buiten op wacht bleven staan. stonden. Een van de mannen zei dat de actie een protest was tegen de cartoons.

Na enkele minuten kwamen de vijf mannen het gebouw weer uit, waarna de groep, die gewapend was met handgranaten, geweren en anti-tankraketwerpers, het gebouw nog een half uur bleef blokkeren. Uiteindelijk vertrokken zij zonder dat er een schot was gelost. Voorzover bekend is niemand gewond geraakt.

Spotprenten

Op een van de twaalf prenten die de Deense krant Jyllands-Posten in september publiceerde en die deze maand door een Noorse krant werden overgenomen, draagt Mohammed een tulband in de vorm van een bom met een ontstoken lont. Een andere karikatuur toont hem met een grijze baard, zwaard en een zwart balkje voor zijn ogen.

Jyllands-Posten vroeg twaalf illustratoren destijds een tekening van de profeet Mohammed te maken, om de tendens tegen te gaan die volgens de krant onder tekenaars bestaat om zichzelf te censureren waar het onderwerpen betreft die met de islam te maken hebben.

De moslimtraditie verbiedt elke afbeelding van de profeet, omdat dat tot verafgoding kan leiden. Saudi-Arabië trok vorige week zijn ambassadeur terug uit Denemarken en Libië sloot zijn ambassade in Kopenhagen. In Irak trokken imams tijdens de vrijdagse gebedsdienst van leer tegen de Deense spotprenten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in