WASHINGTON - De eerste State of the Union van de Amerikaanse president George W. Bush stond zoals verwacht in het teken van de strijd tegen het terrorisme. "Die strijd is pas begonnen", luidde het. Andere onderwerpen waren de binnenlandse veligheid en de slabakkende Amerikaanse economie.
Deze Amerikaanse 'troonrede' voor het Congres geldt als een van de belangrijkste jaarlijkse toespraken van een Amerikaans staatshoofd.

"Onze natie is in oorlog, onze economie is in recessie, maar 'de staat van onze unie' is nooit sterker geweest". Met deze woorden begon Bush vannacht zijn toespraak in Washington. Al tijdens de eerste minuten werd de president herhaaldelijk onderbroken door applaus.

Bush haalde een aantal overwinningen aan die de VS boekte in haar strijd tegen het terrorisme. "We zijn begonnen aan de opbouw van New York en het Pentagon, vernietigden kampen in Afghanistan en namen duizenden terroristen gevangen...".

Tijdbommen

Maar tegelijk waarschuwde de president dat de strijd nog niet gestreden is. Hij zei dat nog steeds tienduizenden terroristen op vrije voeten zijn. "Getraind om te doden zijn het tijdbommen, die ontploffen zonder waarschuwing". Bush nam hierbij geen blad voor de mond en noemde landen bij naam, die "een steeds groter gevaar vormen": Noord-Korea, Iran en Irak.

De strijd tegen het terrorisme kostte de VS 30 miljoen dollar (34,7 miljoen euro) per dag, zo zei Bush. Maar dat volstaat blijkbaar niet en dus stelde hij een verhoging van het defensiebudget voor.

Begroting in het rood

Op binnenlands vlak zal de begroting in het rood eindigen, aldus de Amerikaanse president. Oorzaak zijn de defensie-uitgaven en de economische crisis. De voorbije vier jaar werd steeds een begrotingsoverschot geboekt. Voor een snel economisch herstel vroeg Bush aan het Congres om een gepland pakket aan maatregelen goed te keuren. "Om banen te creëren zijn investeringsstimuli en belastingsverlagingen noodzakelijk", luidde het.

Speciale gasten

In het Congres waren enkele opmerkelijke aanwezigen: de Afghaanse interimleider Hamid Karzai, leden van de Amerikaanse special forces en twee stewards die de 'shoe bomber', de man die in december tevergeefs een vliegtuig trachtte op te blazen, onschadelijk maakten. Ook vice-president Cheney was present. Sinds de aanslagen van 11 september gebeurt het zelden dat de twee hoogste machtshebbers van de VS zich samen publiek vertonen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in