Vlaams minister van Integratie Marino Keulen (Open VLD) was zondag aanwezig op een evenement in Genk dat werd georganiseerd door de Belgische tak van de Turkse extreemrechtse partij MHP. Dat schrijft journalist van Turkse origine Mehmet Koksal maandag op zijn website.
In een reactie zegt minister Keulen dat men, op basis van de uitnodiging, niet kon vermoeden dat het om een extremistisch feest zou gaan. Hij benadrukt ook zich sowieso van elke vorm van extremisme te distantiëren.

Volgens de site nam Keulen het woord voor een vlag waarop de historische leider van Turks extreemrechts, kolonel Alparslan Türkes, te zien was. Hij verwees onder meer naar Miss België Zeynep Sever als een voorbeeld van integratie, aldus Koksal.

Keulen bevestigt dat hij zowat een uur aanwezig was op het gebeuren, maar wijst erop dat nergens uit de uitnodging kan worden opgemaakt dat het om een of ander extreemrechts feest zou zijn gegaan.

De invitatie ging uit van het Verbond der Turkse Verenigingen in België en van de besturen van de Belgisch-Turkse culturele verengingen van Genk, voor een Limburgs cultuur- en kunstfeest. Een deel van het gebeuren vond plaats in de zaal Anatolia, waar Turkse organisaties volgens Keulen vaak gebeurtenissen organiseren.

De minister wijst er nog op dat er verschillende allochtone mensen uit de integratiesector aanwezig waren, alsook mensen die politiek actief waren. Het gaat daarbij om het Genkse sp.a-gemeenteraadslid Hava Duman. Kamerlid Hilal Yalçin (CD&V) had zich laten verontschuldigen.

'Dat zijn absoluut geen extremisten. Mocht het om een extremistisch feest zijn gegaan, dan waren die mensen daar ook niet geweest', aldus de minister, die onderstreept dat ze, net als hijzelf, wars zijn van elke vorm van extremisme.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in