Eerste resultaten grootschalig gsm-onderzoek alarmerend
Uit de eerste resultaten van het grootste onderzoek ooit naar gsm-straling, blijkt dat mensen die frequent bellen met een gsm tot 50 procent meer kans hebben op kanker.
Het gaat om een onderzoek waarbij wetenschappers gegevens van 6.400 tumoren van mensen uit dertien landen vergelijken. Het zijn nog maar de eerste conclusies van het onderzoek, die naar voor kwamen bij het Israëlische luik van de studie. De volledige resultaten van de studie worden begin 2009 bekendgemaakt.

Een analyse bij mensen die al meer dan tien jaar bellen met een gsm toont een verhoogde kans op kanker van 40 procent. Er was nog geen duidelijk verhoogd risico waar te nemen bij mensen die nog geen tien jaar met een gsm bellen, meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Science.

Adviezen van de Stichting tegen Kanker

Eerder dit jaar waarschuwde de Stichting tegen Kanker voor het gevaar van de gsm. De organisatie raadt kinderen onder de twaalf jaar af om te bellen met een gsm omdat het effect op hersenen die nog niet volgroeid zijn onvoldoende gekend is. Ook het gebruik van de gsm als wekker wordt afgeraden, omdat die dan de hele nacht te dicht bij het hoofd ligt.

Andere adviezen: Gebruik de gsm slechts in zeer beperkte mate en enkel voor korte gesprekken. Gebruik de gsm niet in een bewegend voertuig (wagen, trein, vliegtuig), want dan werkt het toestel op vol vermogen.