Meer dan 80.000 doden
Foto: epa
JAKARTA - In totaal zijn bij vloedgolven na de zeebeving van zondag bij Sumatra al 80.700 doden geteld, waarvan meer dan 45.000 in Indonesië. Er is ook een vierde dodelijk Belgisch slachtoffer bevestigd. Het aantal Belgische vermisten bedraagt dertig tot veertig, zegt Buitenlandse Zaken.

De omvang van de natuurramp in Azië lijkt met het uur groter te worden nu hulpverleners geïsoleerde kustgebieden beginnen te bereiken. De Indonesische vice-president Kalla zei vandaag dat het dodental in de zwaar getroffen provincie Atjeh zeker de 40.000 zal bereiken. Functionarissen waarschuwen dat het cijfer verder zal toenemen zodra hulpverleners afgelegen buitengebieden bereiken.

Ziektes

Door de tsunami zitten mogelijk tot vijf miljoen mensen zonder elementaire levensbehoeften. Zij missen water, voedsel of de elementaire sanitaire voorzieningen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Verenigde Naties zijn voor donorlanden een lijst aan het voorbereiden van de meest dringende behoeften van de getroffen gebieden.

Vierde Belgische dode

Buitenlandse Zaken bevestigt dat er een vierde dodelijk Belgisch slachtoffer is gevallen. Het gaat om een Vlaamse volwassen man die in het Sofitel-hotel in Khao Lak op vakantie was. ,,Hij stond op de lijst van de dertig tot veertig vermisten van de touroperators waarvoor wij het meest vrezen", aldus Rudy Huygelen van Buitenlandse Zaken.

Vooral in de regio's rond Phuket en Khao Lak zijn Belgen vermist. ,,Dat is gebleken nadat we alle beschikbare lijsten nauwkeurig met elkaar hebben vergeleken", stelt François Dumont van Buitenlandse Zaken. ,,We moeten heel voorzichtig zijn met cijfers en er is een lange procedure nodig om alle gegevens te controleren", luidt het.