Geen VN-voedsel meer voor Darfour
NEW YORK - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft de levering van voedsel aan de West-Sudanese crisisregio Darfour opgeschort omdat opnieuw gevechten zijn opgelaaid tussen rebellen en het Sudanese regeringsleger.
Volgens VN-medewerkers heeft het WFP dinsdag drie konvooien van zeventig vrachtwagens teruggeroepen. Het ging om dertienhonderd ton voedsel, bestemd voor El Fasher en Nyala, de hoofdsteden van Noord- en Zuid-Darfour.

Het VN-besluit om de voedselhulp te staken volgt op een aanval van de rebellen van het Sudanese Bevrijdingsleger (SLA) op het Darfourese stadje Gyubash eergistren. De aanval werd onmiddellijk beantwoord door het Sudanese regeringsleger. Het was de tweede keer dat er gevechten uitbraken sinds de strijdenden partijen op 19 december een staakt-het-vuren overeenkwamen, zegt de VN.

Volgens de VN kunnen de konvooien van het WFP en andere hulporganisaties door de aanhoudende onveiligheid de hulpbehoevenden in Darfur niet meer bereiken vanuit Midden-Sudan. Zeker 260.000 mensen in Zuid- en West-Darfour lopen daardoor hun rantsoenen voor december mis, zeggen VN-medewerkers.

Het besluit van de VN is onder andere ingegeven door berichten dat rebellen in Darfour de afgelopen twee weken ten minste dertien vrachtwagens met hulpgoederen hebben gestolen van het WFP. De VN is bezorgd om de geruchten dat rebellen de trucks met emblemen van humanitaire organisaties gebruiken voor militaire operaties. Speciaal VN-gezant voor Darfour Jan Pronk roept alle strijdende partijen op onmiddellijk het materieel van de hulporganisaties terug te geven zodat die hun werk kunnen doen in de regio.