VATICAAN - Het Vaticaan geeft volgend jaar haar archieven vrij van de periode tussen 1922 en 1939 die betrekking hebben op de relaties tussen het Vaticaan en Duitsland. De datum van de vrijgave werd echter verplaatst. In plaats van op 1 januari zal de vrijgave pas op 15 februari gebeuren. Dat deelde de woordvoerder van het Vaticaan Joaquin Navarro-Valls mee.
De houding van de katholieke kerk, en zeker haar stilzwijgen, ten tijde van de jodenvervolging door Nazi-Duitsland is steeds fel bekritiseerd geworden door historici en joodse organisaties.

De documenten komen zowel uit Rome als uit archieven van het Vaticaan die bewaard werden in München en Berlijn. Maar van de archieven in Berlijn schiet niets meer over voor wat betreft de periode 1931-1945. De pauselijke missie in Berlijn brandde helemaal uit tijdens bombardementen van de geallieerden in 1945.

De documenten van het Vaticaan voor wat betreft het pontificaat van Pius XII, tijdens het nazisme en de holocaust, zullen pas in 2005 worden publiek gemaakt, zo maakte het Vaticaan reeds in februari 2002 bekend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in