LONDEN - De oorlog tegen Irak ,,zal beginnen op 21 februari om middernacht." Dat schrijft de Britse krant Sunday Express. Deze gegevens werden volgens de krant door de Amerikaanse president George Bush meegedeeld aan de Israëlische eerste minister Ariel Sharon tijdens een telefoongesprek op kerstdag. Het kabinet van Sharon ontkent dat een datum is doorgegeven.
,,De datum wordt bevestigd door Britse verantwoordelijken van Defensie die zich verwachten aan een oorlog in de tweede of derde week van februari", voegt de krant eraan toe.

Volgens de Sunday Express mag men zich verwachten aan de "meest vernietigende luchtbombardementen die de wereld heeeft gekend" en aan de toestroom van zo'n 110.000 Iraakse vluchtelingen in Groot-Brittannië.

Het kabinet van de Israëlische premier Ariel Sharon heeft het nieuws ontkend als zou de Amerikaanse president George W. Bush Sharon verwittigd hebben dat de oorlog tegen Irak op 21 februari om middernacht zou starten. Dat meldt de Israëlische openbare radio-omroep.

Radiotoespraak

In zijn wekelijkse radiotoespraak heeft Bush zaterdag nog gezegd dat de ontwapening van Irak bovenaan zijn prioriteitenlijstje staat van 2003 teneinde ,,het hoofd te kunnen bieden aan het gevaar dat uitgaat van Irak en zijn massavernietigingswapens."

Bagdad ontkent formeel chemische, biologische of nucleaire wapens te hebben. Op het terrein zijn de VN-wapeninspecteurs hun tweede inspectiemaand begonnen. Volgende maand moeten ze hun rapport overmaken aan de VN-veiligheidsraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in