Zwitsers steunen verbod op minaretten
Foto: AP
Bij het referendum over een verbod op het bouwen van nieuwe minaretten in Zwitserland, heeft 57 procent van de stemmers zich uitgesproken voor een dergelijk verbod. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van het volksbevraging.

4,9 miljoen stemgerechtigde Zwitsers spraken zich zondag in een referendum uit over een verbod om nog minaretten te bouwen. Het referendum is een initiatief van de nationaal-conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). In Zwitserland wonen zowat 400.000 moslims. Er staan momenteel vier minaretten in het land.

De uitslag is verrassend. In peilingen vooraf werd een overwinning voor de tegenstanders van een verbod voorspeld.
 

De regering heeft zich sterk tegen het voorstel uitgesproken. Ze vreest dat een goedkeuring gevolgen kan hebben voor de relaties met de Arabische wereld. De groenen hebben al laten weten dat ze overwegen om de zaak aanhangig te maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Partijvoorzitter Ueli Leuenberger noemt het initiatief tegen de minaretten "ongrondwettelijk".

Het referendum is een initiatief van de nationaal-conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP).

Ook over een verbod op de uitvoer van wapens, een voorstel van Gruppe für eine Schweiz ohne Armee (GSoA), werd gestemd. Het is al de derde keer in vier decennia dat zulk voorstel op tafel komt. Maar ook hier wordt een afwijzing van het voorstel verwacht.