In Denemarken is architect Jørn Utzon, ontwerper van het beroemde Sydney Opera House, overleden. Utzon werd negentig jaar en overleed volgens zijn zoon in zijn slaap aan een hartaanval.
Utzon won met zijn ontwerpen verschillende prijzen, waaronder de gerenommeerde Pritzker Prijs voor Architectuur in 2003. Die wordt beschouwd als de Nobelprijs voor de bouwkunst.

Dit jaar in mei, kort na zijn negentigste verjaardag, werd in zijn thuisstad Aalborg een documentatiecentrum met een overzicht van zijn werk ingewijd. 'Utzon was een grote inspiratie voor jonge architecten en had veel verstand van het wezenlijke van bouwwijzen en verschillende culturen', verklaarde de directeur van het centrum zaterdag.

Utzon werd op 9 april 1918 in Kopenhagen geboren en studeerde daar aan de kunstschool. Aan het einde van de tweede wereldoorlog werkte hij met de Zweedse architect Gunnar Asplund samen, door wie hij naar eigen zeggen sterk werd beïnvloed.

Utzon reisde vaak door Europa, de VS en Mexico. In 1950 startte hij zijn eigen architectenbureau op in Kopenhagen. Enkele jaren later, in 1957, won hij de architectuurwedstrijd voor het ontwerp van het Opera-gebouw in Syndey. Het gebouw werd in 1973 ingewijd.

De architect zelf had zich enkele jaren eerder al teruggetrokken uit het project, na geruzie over de oplopende kosten, herhaaldelijk uitstel en steeds weerkerende kritiek op de gewaagde constructie.

Andere projecten van de man zijn het toneelhuis in Zürich (1964), de tijdens de golfoorlog zwaar beschadigde parlementsgebouwen in Koeweit (1972), de Bagsværd-kerk in Kopenhagen (1976) en twee beroemd geworden woningen in Mallorca. Utzon leefde bijna veertig jaar op het eiland in de Balearen.