Nieuwe 'Partij van Links' opgericht in Frankrijk
Foto: belga
In Frankrijk is een nieuwe partij opgericht, de 'Parti de Gauche' of 'Partij van Links'. Het initiatief komt van senator Jean-Luc Méléchon, die de voortrekker was van het Franse ’neen’ bij het EU-referendum. Hij heeft intussen de PS verlaten.
Méléchon krijgt onder meer de steun van de Duitser Oskar Lafontaine. Die oogst in eigen land veel succes met zijn partij 'Die Linke'. De Partij van Links profileert zich als anti-kapitalistisch.

Het oprichtingscongres zaterdag in de sporthal van de Parijse voorstad Ile-Saint-Denis werd bijgewoond door ongeveer duizend sympathisanten. Onder hen oud-PS-minister Pierre Joxe, feministe Clémentine Autain en de ambassadrice van Bolivia. Zij las een brief voor van president Evo Morales.

'Jullie zijn geen wezen meer in het politieke landschap. Jullie hebben de socialisten verlaten omdat die verzaken aan hun missie om een andere maatschappij op te richten', luidde het in de toespraken. 'De mensen hebben het gevoel dat links in een ander kamp is terecht gekomen.'

Binnen de Franse PS is een machtsstrijd aan de gang tussen hervormers en traditionalisten. Met de oprichting van een nieuwe partij is de versplintering aan de linkerkant van het politieke spectrum in Frankrijk een feit.

Er zouden overigens nog meer partijen in de maak zijn, onder meer vanwege de populaire trotskist Olivier Besancenot. Zijn aanhang wordt op twaalf procent geschat.