Yanina Wickmayer leverde 'Tennisprestatie van het jaar'
Foto: belga
Op de eindejaarsviering van de Vlaamse Tennisvereniging in Wilrijk werd de 19-jarige Yanina Wickmayer (WTA-74) zaterdag voor het tweede opeenvolgende jaar bekroond met de trofee 'Tennisprestatie van het jaar'. De 16-jarige Sofie Oyen (WTA-762) is 'Belofte van het Jaar.
Wickmayer steeg afgelopen seizoen meer dan honderd plaatsen op de WTA-ranking en kwam zo in de zomer de top 70 binnen. Dit was het gevolg van winst in het 50.000 dollar-toernooi van Indian Harbour Beach en mooie finaleplaatsen in Birmingham (200.000 dollar), Monzon (75.000 dollar) en New Delhi (50.000 dollar). In de Fed Cup blonk ze uit met zeges tegen onder andere Alona en Kateryna Bondarenko (toen respectievelijk WTA-22 en WTA-43).

"Ik ben blij te weten dat zo veel mensen me steunen. In 2009 hoop ik in de top 50 te staan", verklaarde wist Wickmayer, die met Kerstmis naar Australië vertrekt. Het juiste programma is nog niet bekend, maar ze zal alleszins twee toernooien spelen, alvorens in de hoofdtabel van het Australian Open opgenomen te worden. Voor Kirsten Flipkens is het nog een weekje bang afwachten of ze nét wel of nét niet op die hoofdtabel staat, nu ze opnieuw naar de 110e plaats op de wereldranking is opgerukt.

Er kwam een overzees skype-gesprek bij te pas om in contact te komen met de VTV-belofte van het jaar Sofie Oyen, die met haar trainster Ann Devries en haar naaste concurrente An-Sophie Mesdach (11 punten verschil) vanaf maandag in de Verenigde Staten actief is. Oyen werd zowel Vlaams als Belgisch kampioen bij de -16-jarigen, was finaliste in enkele ITF-toernooien en duikelde ook al de WTA-rankings binnen.

Ook Pierre Godfroid (wereld-, Europees en Belgisch kampioen 50+ dubbels) en het Belgische vrouwenteam 40+ onder leiding van Klaartje Van Baarle (vicewereldkampioen 40+ per team) werden in de bloemetjes gezet. 144 tennisclubs mogen voortaan pronken met het label 'jeugdvriendelijke club', 32 clubs mogen zich 'laureaat jeugdvriendelijke club' noemen en 15 werden 'jeugd-topclub'. Ook in 2008 telde de VTV meer dan 149.000 leden. Daarmee blijft tennis de op één na populairste sport in Vlaanderen, na voetbal.