Bij gevechten tussen moslims en christenen in de centraal gelegen Nigeriaanse stad Jos zijn de afgelopen dagen ten minste honderden mensen omgekomen. Bronnen ter plaatse maken melding van minstens 381 doden. Het leger of de overheid konden zaterdag nog geen officiële balans opmaken.
De centraal-Nigeriaanse stad Jos was de voorbije dagen het toneel van geweld tussen moslims en christenen, na de gemeenteraadsverkiezingen van donderdag. Die zouden zijn gewonnen door de PDP, die de steun krijgt van christenen. Maar het verkiezingsresultaat werd aangevochten door de islamitische ANPP.

De gevechten begonnen naar verluidt woensdag. Kerken en moskeeën werden aangevallen en huizen vernield. Honderden lijken werden in een moskee gelegd, zodat familieleden hun naasten konden identificeren.

Om het geweld in te dijken, legde de gouverneur van de deelstaat een staakt-het-vuren op in een aantal wijken in de stad. Het leger patrouilleert en heeft het recht om te schieten op iedereen die de maatregel niet naleeft. Plaatselijke leiders van de verschillende religies en etniciteiten riepen in radiotoespraken op tot kalmte.

Duizenden mensen zouden ook op de vlucht zijn geslagen, meldt het Rode Kruis. Er wordt gevreesd voor epidemieën.

In september 2001 was Jos al eens het toneel van geweld tussen christenen en moslims, waarbij eveneens honderden mensen om het leven kwamen.