Zaterdag protesteert de dierenrechtenorganisatie Respect voor Dieren aan een drietal winkels in Antwerpen tegen het gebruik van bont in kledij. Onder andere de modeshop voor honden van Phaedra Hoste, Baziel en Blanche, wordt geviseerd. Unizo Antwerpen countert het protest en nam een deurwaarder mee naar de acties. Die moet eventuele inbreuken tegen de wetgeving vaststellen.
Unizo betreurt de acties en vindt vooral de plaats slecht gekozen.

'Wij respecteren de mening van de actievoerders, we vinden alleen dat uitstalramen niet de correcte plaats zijn om politieke statements te maken', zegt Nico Volckeryck van Unizo.

'Wij betreuren ook dat de Antwerpse burgemeester de betoging toelaat, terwijl wij om een alternatieve route hadden gevraagd', gaat hij verder.

Alle winkels die belaagd worden, liggen in de zijstraten van de belangrijkste Antwerpse winkelassen. Dat is niet toevallig, want op bijvoorbeeld de Meir zijn dergelijke protesten verboden volgen Unizo. Het negatieve aan de zaak is volgens de ondernemersorganisatie dat daardoor de kleinere ondernemers en niet de grote ketens getroffen worden.

Er was tijdens de acties al een incident waarbij borden tegen een gevel van een zaak geplaatst werden. Dat is privé-eigendom. De winkelverantwoordelijke vroeg om de borden weg te halen, maar dat werd geweigerd door de actievoerders. De politie is aanwezig om een oogje in het zeil te houden.
Respect voor Dieren verklaart specifiek Phaedra Hoste te blijven bezoeken tot het model ontslag neemt als gezicht van kledingzaak Pelsland.