Klanten Deutsche Bank en Citibank komen op straat
Foto: belga
Een honderdtal ontevreden klanten van Deutsche Bank en Citibank hebben zaterdag betoogd voor de Brusselse hoofdvestigingen van deze banken.
Deutsche Bank en Citibank verkochten gestructureerde beleggingsproducten die gegarandeerd waren door de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Die ging inmiddels over de kop zodat de beleggers hun spaarcenten in die producten dreigen te verliezen.

'6.700 mensen verloren in die zaak bijna 350 miljoen euro', aldus Philippe Cenier, één van de woordvoerders van het collectief van getroffen spaarders.

Een delegatie van de betogers werd ontvangen door minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Van Quickenborne die hen eraan herinnerde dat hij een onderzoek heeft bevolen naar de praktijken van Deutsche Bank en Citibank.

Uit dat onderzoek, waravan de resultaten verwacht worden in de komende weken, zal blijken of beide banken een eventuele inbreuk hebben gepleegd op de wet van 1991 over de informatie te geven aan klanten.

De betoging vertrok rond elf uur aan de Marnixlaan waar de zetel van Deutsche Bank gevestigd is en trok naar de Generaal Jacqueslaan waar Citibank gelegen is. Daar werd een delegatie ontvangen door de ceo van de bank.

'Deutsche Bank weigerde evenwel ons te ontvangen', zei Philippe Crenier. Zowel Citibank als Deutsche Bank reageerden wel. Citibank stelde dat ze de getroffen klanten vanaf de eerste dag na de val van Lehman Brothers 'informeert en steunt'. De spaarders kunnen kosteloos een beroep doen op externe raadgevers van Citibank, om hun rechten tegen Lehman Brothers uit te oefenen, klinkt het.

Het management van Citibank zei ook te geloven dat de investeringsproducten correct aan de man zijn gebracht. 'Als een klant van mening is dat het verkoopsproces niet correct verlopen is, dan zal Citibank elke klacht afzonderlijk bekijken en daar gepast op reageren', belooft de bank.

Deutsche Bank beklemtoonde anderzijds dat de bank - in akkoord met consumentenorganisatie Test-Aankoop - een sociale geste heeft gedaan voor de getroffen klanten. 'We kunnen niet aanvaarden dat er een tendentieus amalgaam wordt gemaakt tussen Deutsche Bank en andere financiële tussenpersonen', luidt het in een persbericht.

Deutsche Bank belooft wel volgende week de verantwoordelijken van de bozespaarders te ontvangen. Bij het collectief van spaarders wordt het akkoord tussen Test-Aankoop en Deutsche Bank onvoldoende bevonden, aldus Philippe Crenier van het collectief van getroffen spaarders. 'Deutsche Bank weigerde ons bovendien vandaag te ontvangen', zegt Crenier.