Laatste terroristen Taj Mahal hotel gedood
Foto: reuters
Indiase veiligheidstroepen hebben voor de middag de laatste schutters in het Taj Mahal hotel in Mumbai gedood. Daarmee kwam er een einde aan een zestig uur durende strijd waarbij een 200-tal doden vielen in de stad. De zoektocht naar de verantwoordelijken voor de slachting kan beginnen.


In het Taj Mahal hotel zijn in totaal negen aanvallers gedood. Een tiende werd levend gevangen genomen. Hij zou de onderzoekers al verteld hebben dat ze de geschiedenis wilden ingaan als verantwoordelijken voor India's 9/11.

Ook de bomaanslag op het Marriott hotel in Islamabad, in september zou een inspiratiebron geweest zijn.

De strijd om het luxehotel was de laatste veldslag na drie woelige dagen in het financiële hart van India. Volgens verschillende bronnen waren de daders zeer goed voorbereid. Ze kenden het hotel zeer goed en zouden op voorhand een heel wapenarsenaal binnengesmokkeld hebben.

'Bij momenten waren ze onze evenknie', vertelde een commando aan de Hindustan Times. 'Het moeten wel soldaten geweest zijn. Of op zijn minst goedgetrainde commando's.'

De terroristen hadden op verschillende plaatsen brand gesticht tijdens hun kat-en-muisspel met de commando's.

Na het beleg, gingen de ordediensten met de hulp van speurhonden op zoek naar lichamen in het hotelcomplex.

Bij de Indiase veiligheidsdiensten luidde het dat een maand eerder al acht extremisten in de stad waren geïnfiltreerd. Zich uitgevend voor studenten voerden ze verkenningen uit.

De laatste gijzelaars in het Taj Mahal hotel werden met bussen weggebracht. Hun getuigenissen roepen een apocalyptisch beeld op. 'Bloed. Overal was er bloed', zegt een Amerikaanse vrouw in een televisie-interview. 'Het ene moment waren we het hotel nog aan het bewonderen van bij het zwembad. Een ogenblik later was alles anders.'

De raids in Mumbai viseerden vooral buitenlanders, in het bijzonder Amerikanen en Britten, plus het joodse centrum. Maar de zwaargewapende terroristen vielen ook Indiase doelen aan, waarbij zij bijvoorbeeld 50 mensen hebben gedood in het centraal station van het vroegere Bombay.

De dood van de 26 buitenlanders werd in hun landen van herkomst al bevestigd. Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog steeds geen nieuws over twee of drie mensen. 'De identificatie van de lichamen is begonnen. Onze consul is ter plaatse', zei hij zaterdagmiddag.

Intussen is een voor 7 december voorzien Live Earth-concert in Mumbai geannuleerd als gevolg van de terreuraanslagen. Het evenement, mee organiseerd door de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore, moest geld in het laatje brengen om projecten op het vlak van zonne-energie te financieren.