BRUSSEL - De statutaire commissie van de VLD heeft drie leden die in oktober verkozen werden tot gemeenteraadslid van Affligem uit de partij gezet omdat zij zonder toestemming van het lokale partijbestuur een coalitieakkoord sloten met het kartel CD&V-N-VA-Plus. Een van hen, Yvan 't Kint, wordt normaliter de eerste vier jaar burgemeester, waarna hij wordt opgevolgd door acteur Walter De Donder (CD&V), alias Kabouter Plop.
Affligem wordt bestuurd voor VLD en CD&V onder leiding van Leo Guns, die al 30 jaar burgemeester is. Op 8 oktober haalde VLD-Visie 9 zetels, CD&V- N-VA 8 en Vlaams Belang 4. De CD&V-N-VA stelde onder geen beding nog te willen doorgaan met Guns als burgemeester om zo ,,een einde te maken aan het affairisme'' en sloot een coalitieakkoord met 5 van de 9 verkozenen van VLD-Visie, waaronder 3 VLD-ers. Guns vroeg hierop de statutaire commissie van de VLD het drietal uit de partij te zetten.

Of 't Kint en co in beroep gaan tegen de beslissing, is ondermeer afhankelijk van uitspraak van de raad voor verkiezingsbetwistingen over de vraag van Guns om de verkiezingen over te doen. Guns verwijst in zijn klacht naar het satirische circus waarmee de CD&V tijdens de kiescampagne enkele voorstellingen gaf en tijdens dewelke de partij gratis hapjes en drankjes zou hebben uitgedeeld.