Een Belgische vrouw die zich na haar huwelijk met een radicale moslim had bekeerd tot de islam, heeft zich enkele weken geleden in Irak opgeblazen. Dat meldt de privézender Bel-RTL, onder aanhaling van RTL France. Het nieuws is echter nog niet bevestigd door Buitenlandse Zaken.
,,Voor het eerst werd bevestigd dat een Europese kamikaze een zelfmoordoperatie uitvoerde", aldus Bel-RTL. De Westerse inlichtingendiensten werden op de hoogte gebracht.

Volgens terreurspecialisten komen steeds meer vrouwen terecht in het milieu. Nieuw is echter wel dat ze van buitenlandse komaf zijn. De voorbije 25 jaar werd ongeveer 10 procent van de zelfmoordaanslagen gepleegd door vrouwen. Totnogtoe ging het daarbij uitsluitend om vrouwen uit het Midden-Oosten of Zuidoost-Azië.

De inlichtingendiensten merken ook dat er steeds meer al dan niet bekeerde vrouwen terechtkomen in terroristische moslimorganisaties in Europa, aldus Bel-RTL.

Geen officiële bevestiging

Het federale parket reageert erg voorzichtig op het. Het parket wil de informatie niet bevestigen alvorens die grondig te hebben geverifieerd, zo verklaarde Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket, vanavond.

,,Wij zijn de informatie al nagegaan, maar hebben nog geen enkele officiële bevestiging gekregen. We blijven erg voorzichtig, want er werden in het verleden al valse Belgische paspoorten gebruikt voor gelijkaardige operaties'', zegt de magistrate. Dat was onder meer het geval bij de moordenaars van de Afghaanse oppositieleider Massoud.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig