BRUSSEL - De Kamercommissie Financiën heeft zaterdagavond alle artikels en amendementen goedgekeurd van het wetsontwerp inzake de fiscale amnestie. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. Eerder zaterdag is de meerderheid het eens geraakt over de grote lijnen van een uitbreiding van de zogenoemde eenmalige bevrijdende aangifte (EBA).
Bedoeling is dat ook titels aan toonder bij de operatie betrokken worden, een eis van de liberalen. Die effecten aan toonder zouden eind volgend jaar wel worden verboden, en daar zijn de socialisten dan weer blij mee.

De stemming over het geheel van de wettekst vindt volgende dinsdag plaats.

De kamercommissie Financiën vergaderde uitzonderlijk op zaterdag om de knoop door te hakken over de EBA. Door die regeling kunnen Belgen die zwart geld op buitenlandse rekeningen hebben staan, hun situatie regulariseren. Ze moeten daarvoor een boete van 6 of 9 procent betalen, naargelang ze het geld opnieuw in de Europese economie investeren of niet. Met de operatie wil de paarse regering volgend jaar 850 miljoen euro naar de schatkist doen terugvloeien.

Op vraag van de liberalen komen ook obligaties en aandelen in aanmerking voor de EBA. Daarvoor geldt een boete van 9 procent. Betrokkenen worden wel verplicht om die effecten minstens drie jaar op een rekening te plaatsen. Gebeurt dat niet, dan bedraagt de boete 12 procent.

De paarse partijen zouden ook beslist hebben om eind volgend jaar alle effecten aan toonder te verbieden. Enkel effecten op naam zouden dan nog mogelijk zijn. Daar zijn vooral de socialisten tevreden over.

De operatie gaat begin 2004 in en loopt één jaar. Daarna worden de boetes verdubbeld tot 30 procent.