BRUSSEL - Rebellen van het LRA (Verzetsleger van de Heer) hebben zaterdagochtend minstens 80 burgers ontvoerd uit Onyut, in het noorden van Oeganda. Door de acties van het rebellenleger zijn in het noorden van Uganda duizenden burgers op de vlucht. De stad Lira is overrompeld door vluchtelingen.
De toestand verergert er van dag tot dag. Op korte tijd is het inwonersaantal van Lira gestegen van 100.000 tot bijna 500.000.

Volgens het katholieke persagentschap Misna sterven er in de vluchtelingenkampen gemiddeld tien personen per dag. De overbevolking van de vluchtelingenkampen en de slechte hygiënische omstandigheden werken de verspreiding van ziektes in de hand. Malaria, buikloop en ondervoeding dreigen meer slachtoffers te maken dan de aanvallen van de rebellen.

De rebellen van het LRA, geleid door Joseph Kony, zaaien al jaren terreur in het noorden van Uganda. Zij hebben meer dan 100.000 doden op hun geweten en hebben meer dan 20.000 kinderen en jongeren ontvoerd, van wie er heel wat werden ingezet als kindsoldaten. Door de acties van de rebellen zijn er in de loop der jaren meer dan één miljoen burgers in Noord-Uganda op de vlucht geslagen.