MOSKOU - Het gas waarmee Russische troepen zaterdag een eind maakten aan de gijzelingsactie in een Moskous theater was volgens Amerikaanse militairen en diplomaten een opiaat, mogelijk Fentanyl, een aan morfine verwante pijnstiller. Dat meldt vandaag de krant The New York Times.
De Russische regering wil nog altijd niet zeggen welk gas in het theater is gespoten om de Tsjetsjeense gijzelnemers uit te schakelen, zelfs niet tegen de artsen die de honderden gijzelaars behandelen die door het gas werden bedwelmd.

Door de zwijgzaamheid van de Russische autoriteiten is de vraag boven komen drijven of er wellicht een door de Conventie tegen Chemische wapens verboden zenuwgas werd gebruikt. Artsen die de gijzelaars behandelen hebben echter gezegd atropine te hebben uitgeprobeerd op hun patiënten, een tegengif tegen zenuwgas, maar hiermee geen resultaat te hebben bereikt. Narcan, een medicijn dat de effecten van opiaten ongedaan maakt, leek wel te helpen, zei een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering tegen The New York Times.

Er zijn ook deskundigen die menen dat BZ kan zijn gebruikt, een chemische stof die verwant is aan atropine, wat zou kunnen verklaren dat atropine niet werkte als tegengif. BZ, een middel dat is ontwikkeld om de tegenstander uit te schakelen, maakte ooit deel uit van de Amerikaanse chemische-wapenvoorraad.

Nog 311 gijzelaars in ziekenhuizen

In de Moskouse ziekenhuizen werden vandaag nog altijd 311 gijzelaars, die zaterdag bevrijd werden uit de handen van Tsjetsjeense gijzelnemers, behandeld. Van 16 patiënten is de toestand nog ernstig, aldus het agentschap Itar-Tass. Intussen verlieten al 333 gijzelaars het ziekenhuis.

Het Russische persagentschap Interfax heeft vandaag haar berichtgeving over de 45 gijzelaars die zijn omgekomen door schotwonden teruggetrokken. Het geciteerde cijfer van 45 doden door kogels slaat blijkbaar op 41 Tsjetsjeense gijzelnemers, twee gijzelaars en nog twee anderen.

In een eerste bericht, waarbij het Moskouse parket werd geciteerd, luidde het dat 45 van de 117 dode gijzelaars aan schotwonden waren overleden.

Naast de 41 rebellen die omkwamen door kogels, zijn dus nog vier anderen aan schotwonden overleden. Het gaat om de jonge vrouw die woensdagavond al probeerde te ontsnappen uit het theater, twee gijzelaars die werden doodgeschoten door het Tsjetsjeense commando vlak voor de bestorming begon en een onbekende.