Beurskoers Dexia de dieperik in
an
Het aandeel van Dexia is vandaag aangeschoten wild op de beurzen van Brussel en Parijs, met verliezen tot meer dan 30 procent. De overheid in beide landen belooft de bank steun indien nodig. De raad van bestuur van de bank komt vanavond bijeen. In Brussel sloot het aandeel 29,65% lager.
Dexia is de zwaarste verliezer in Brussel. Bij de opening was het aandeel zelfs 30 procent omlaag gedoken. In de loop van de dag schommelde het verlies tussen 20 à 25 procent, maar een uur voor sluiting van de beurs dook het aandeel weer naar beneden. Uiteindelijk sloot het aandeel 29,65% lager.

Dexia is niet de enige die klappen krijgt op de Belgische beurs. Ook Fortis gaat opnieuw de dieperik in. Het was de dag nochtans goed gestart, met +13 procent, maar het kon die winst niet lang aanhouden. De Nederlands-Belgische bankverzekeraar verliest opnieuw ruim 23 procent. Met amper 4 euro voor een aandeel bereikt het zelfs een nieuw historisch dieptepunt.

Ook KBC deelt in de klappen. Aanvankelijk kon de bank het verlies nog beperkt houden tot ongeveer 6 procent, maar tegen sluitingstijd liep het verlies op tot 11 procent.

De Bel-20 kende in het geheel een slechte dag. De Belgische sterindex verloor bijna 8 procent. Geen enkel aandeel kon vandaag de groene cijfers aanhouden. Behalve de financiële aandelen zijn Agfa Gevaert, Umicore en Nyrstar de sterkste dalers.

'Dexia is solide groep'

Een van de oorzaken van de koersval van Dexia zou bij de Franse zakenkrant Le Figaro liggen. Die schrijft vandaag dat Dexia 'zeer snel' een kapitaalverhoging zou kunnen aankondigen om zijn kapitaal te verstevigen en de markten gerust te stellen. Daarbij zouden de voornaamste aandeelhouders deelnemen aan de operatie.

Dexia ontkent die geruchten. 'De liquiditeit is zeer goed', zei een woordvoerster van Dexia aan het Franse persagentschap AFP. 'Dexia is een zeer solide groep op vlak van het kapitaal", luidde het. 'Maar de situatie 'op de financiële markten' is zo uitzonderlijk dat de evolutie continu opgevolgd moet worden.' Dat de toestand wel degelijk ernstig genomen wordt, blijkt uit het feit dat de raad van bestuur van de bank vanavond om 18 uur bijeen komt.

Staat wil bijspringen

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, heeft intussen verklaard dat de Belgische staat bereid is om ook Dexia bij te springen indien dat nodig zou zijn.

De Franse minister van Economie, Christine Lagarde, verklaarde aan de tv-zender LCI dat de Franse overheidsholding CDC, die 11,7% van Dexia bezit, klaarstaat om zijn 'verantwoordelijkheid als aandeelhouder op te nemen'. Lagarde zei ook 'in direct contact' te staan met haar 'Belgische collega's'.

CDC beheert in totaal enkele tientallen miljarden euro, die voornamelijk in de grootste Franse groepen en in belangrijke openbare pensioenstelsels zijn geïnvesteerd, en financiert de sociale huisvesting. Dexia is daarnaast grotendeels in handen van Belgische aandeelhouders. Dat zijn de holding Arcofin (17,7%), de Gemeentelijke Holding (16,2%) en de verzekeraar Ethias (6,3%).

De Franse President Nicolas Sarkozy belegt intussen een vergadering met de directeurs van de belangrijkste Franse banken en verzekeraars om na te gaan hoe zij ervoor staan in volle financiële crisis. Deze werkvergadering heeft als doel 'de situatie bij de financiële instellingen te bekijken, evenals de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven', aldus de persdienst van de president.

Op de vergadering zullen ook eerste minister François Fillon, economieminister Lagarde en de gouverneur van de Franse nationale bank Christian Noyer aanwezig zijn.