BRUSSEL - Jong CD&V pleit voor het laten samenvallen van de regionale, Europese en federale verkiezingen. Dat zegt voorzitter Bert De Brabandere.
Volgens De Brabandere heeft Jong CD&V uit de huidige crisis al een aantal zaken geleerd. Bijvoorbeeld dat de regionale verkiezingen van 2009 een te grote invloed hebben op de huidige regeringsvorming.

'Profileringsdrang met het loutere oog op electoraal gewin neemt de bovenhand op staatsmanschap en de belangen van ons land (...) Het niet samenvallen van de federale en regionale verkiezingen zorgt ervoor dat het moeilijk is om een staatshervorming te realiseren. Hoe langer de formatie duurt, hoe dichter we bij de regionale verkiezingen komen en hoe minder politici geneigd zijn om enige toegeving te doen die hen later electoraal zou kunnen aangerekend worden', stelt de voorzitter van Jong CD&V. De jonge Vlaamse christendemocraten zijn ervan overtuigd dat de afzonderlijke verkiezingen tot verkiezingsmoeheid en verwarring zorgen.

Jong CD&V ziet een reeks voordelen in het laten samenvallen van de verkiezingen: politici en media zullen beter het verschil tussen de verschillende beleidsniveaus benadrukken, een gelijktijdige formatie zal tot een consequenter beleid leiden, het regeringswerk kan niet meer verstoord worden door verkiezingen op een ander niveau en politici kunnen zich eindelijk concentreren op beleid voeren.

De jongeren koppelen wel nog enkele voorwaarden aan samenvallende verkiezingen: er moet eerst een grote staatshervorming komen, kandidaten mogen niet op verschillende lijsten staan en de opkomstplicht dient behouden te blijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig