Leterme opnieuw formateur
BRUSSEL - De koning heeft op het kasteel van Ciergnon Yves Leterme belast met het vormen van een federale regering. De CD&V-senator heeft de opdracht aanvaard. Dat meldt het paleis.
Eerder zaterdag raakte bekend dat koninklijk verkenner Herman Van Rompuy erin geslaagd was om de oranje-blauwe onderhandelingen opnieuw op gang te trekken.

Van Rompuy bracht zaterdagnamiddag voor de laatste keer verslag uit bij de koning over zijn opdracht om de gestrande oranje-blauwe formatiegesprekken opnieuw vlot te trekken. Aangezien de onderhandelingen weer worden opgestart - en volgens een bron kan dat snel gaan - is de verkenner in zijn opdracht geslaagd. De Kamervoorzitter vroeg de vorst van zijn opdracht te worden ontlast en die willigde het verzoek in.

Klimaat van vertrouwen

Van Rompuy deed er exact een maand over om de politieke situatie te deblokkeren en de oranje-blauwe partners opnieuw rond de tafel te krijgen. Ook al is er naar verluidt nog over niets een akkoord bereikt, kreeg de verkenner zowat van iedereen lof toegezwaaid voor de manier waarop hij de zaken aanpakte. Hij heeft vooral een klimaat van vertrouwen gecreëerd en de partners dichter bij elkaar gebracht over een manier om een staatshervorming door te voeren.

De Vlaamse christendemocraat gaat nu naar eigen zeggen de twee komende weken een zeer grote terughoudendheid aan de dag leggen. Hij gaat geen interviews afleggen.

'Voldoende elementen van convergentie'

Akkoorden sloten de oranje-blauwe partijen dus nog niet af, ook niet over de gefaseerde uitvoering van de staatshervorming. Over enkele punten bestaat nog geen eensgezindheid en er bestaat geen akkoord over het geheel zolang er geen akkoord over alle punten is. De delegatieleiders oordeelden zaterdag echter dat er 'voldoende elementen van convergentie zijn om toe te laten de onderhandelingen te hervatten', zoals in de mededeling van het paleis staat te lezen.

De beslissing moet volgens een Vlaamse bron vooral gezien worden als een keuze voor oranje-blauw. 'Oranje-blauw is moeilijk, maar de alternatieven zijn nog veel moeilijker', klonk het zaterdag. Daarom beslisten de protagonisten om nu een versnelling hoger te schakelen en meteen de onderhandelingen herop te starten onder leiding van een formateur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig