STUTTGART - Een 32-jarige producent van stickers, buttons en T-shirts tegen rechts-extremisme is vrijdag door een rechtbank in Stuttgart tot een boete van 3.200 euro veroordeeld, omdat hij nazi-symbolen heeft gereproduceerd.

Dat het ging om swastika's met een duidelijk kruis erdoorheen of swastika's die in een vuilnisemmer worden gedaan, deed er volgens rechter Wolfgang Kümmer er niet toe. Er rust een ,,fundamenteel taboe'' op de reproductie van nazi-symbolen. ,,Het gevaar van gewenning is altijd aanwezig'', zei de rechter.

Producent Jürgen Hamm, die het anti-nazimateriaal verkoopt via internet, zei niet te kunnen begrijpen dat hij gezien wordt als iemand die extreem-rechts probeert te steunen.

Het openbaar ministerie was echter blij met de uitspraak. Wat er onder de nazi's is gebeurd, is te gruwelijk om toe te staan dat hakenkruisen worden gereproduceerd voor een ,,mode-accessoire''.

Bondsdaglid Volker Beck van de Groenen noemde de uitspraak ,,dwaas''. Partijgenoten hebben zichzelf bij het openbaar ministerie in Stuttgart aangegeven omdat ze T-shirts en buttons met de gewraakte symbolen droegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig