GAZA/JERUZALEM - Israëlische soldaten hebben zaterdag in de Gazastrook twee Palestijnen doodgeschoten en meer dan honderd stenengooiers verwond. Dat meldden Palestijnse ziekenhuizen.
Een van de doden, stierf in Deir el-Balah in het zuiden van de Gazastrook door een kogel in zijn hoofd.

Palestijnen schoten in de nacht van vrijdag op zaterdag mortiergranaten af op de joodse kolonie Tekoa bij Bethlehem.

Op de eerste verjaardag van de nieuwe Palestijnse opstand, vrijdag, had Israël acht Palestijnen doodgeschoten en zeker honderd verwond. In de afgelopen twaalf maanden kwamen door het geweld al meer dan achthonderd mensen om het leven, van wie de overgrote meerderheid Palestijnen.

Jongeren

De meeste slachtoffers op vrijdag en zaterdag waren jongeren die gehoor gaven aan de oproep van donderdag door alle zes Palestijnse verzetsgroepen tegenstand te bieden aan pogingen van de VS en Israël de intifada ,in te dammen'.

De nieuwe Palestijnse opstand begon vorig jaar nadat de toenmalige oppositieleider Sharon in Jeruzalem een omstreden bezoek aan de Tempelberg had gebracht, een plek die door zowel de joden als de moslims als heilig wordt beschouwd. Sharon won later de verkiezingen in Israël en volgde als premier Ehud Barak op.

Momenteel zou een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen van kracht moeten zijn, maar daar blijkt in de praktijk weinig van terecht te komen. Het bestandsakkoord kwam tot stand onder grote Amerikaanse druk. De VS hoopten met een bestand de vorming van een internationale coalitie tegen terrorisme te kunnen versnellen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in