NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdagavond unaniem een resolutie aangenomen, waarin lidstaten onder meer worden verplicht om de financiële tegoeden van vermoedelijke terroristen te bevriezen.
De voorzitter van de Veiligheidsraad, de Fransman Levitte, verklaarde dat de resolutie een ,,ambitieus en volledig programma is om het terrorisme in al haar vormen te bestrijden''.

Landen krijgen nu ook de verplichting om verdachte groeperingen juridisch aan te pakken en geen opvang meer te bieden aan personen die verantwoordelijk zijn voor terrorisme.

De resolutie werd ingediend door de VS, die op deze manier de VN bij de strijd tegen het terrorisme wilden betrekken. In de resolutie wordt de benaming 'terrorist' niet omschreven. De definitie zou op een later tijdstip mogelijk door de Algemene Vergadering van de VN kunnen worden uitgewerkt.

Het document voorziet niet in duidelijke sancties tegen landen die in gebreke blijven. Volgens een diplomaat bij de VN worden deze mogelijk op een later tijdstip geformuleerd. De Veiligheidsraad zet in ieder geval een commissie op die de uitvoering van de resolutie in de gaten houdt, en nauw samenwerkt met financiële en andere deskundigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in