BRUSSEL _ Ook zondag staken de piloten van de Belgian Cockpit Association verder. Ze stappen met een nieuw voorstel naar de voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, Fred Chaffart. Dat zegt Filip Van Rossem van de pilotenvereniging. Chaffart zei in het VRT-programma De Zevende Dag dat hij bereid is met de piloten te praten, maar dat hij nog geen uitnodiging heeft gekregen.
In de vertrekhal van Zaventem schuiven ellenlange rijen wachtenden aan.

Van 72 vluchten werden er zondagmiddag al 42 afgelast, waaronder 8 intercontinentale, vier naar de VS, drie naar Afrika en één naar Azië.

September is voor Sabena een zeer moeilijke maand geweest. Aan het begin van de maand waren er al twee stakingsdagen, door de aanslagen op de VS was er ook een crisisweek en zondag is al de derde wilde stakingsdag op rij. 'Het personeel heeft enorme inspanningen geleverd de voorbije weken en dat bewijst dat er vele personen verder willen met dit bedrijf. Gezien de zinloosheid van de staking stellen we dan ook openlijk de vraag aan de verantwoordelijken van de Belgian Cockpit Association (BeCA) of zij het faillissement van Sabena nastreven', zegt Sabena-woordvoerder Remans.

De piloten zelf zeggen dat ze de situatie elke dag evalueren. "Daarom kunnen we ook niet zeggen hoe lang de actie nog zal duren", aldus Van Rossem.

Woensdag heeft bij Sabena een buitengewone algemene vergadering aandeelhoudersvergadering plaats over de herkapitalisering door de Belgische Staat (50,5 procent aandeelhouder) en Swissair (49,5 procent minderheidsaandeelhouder).

Ondertussen raakte bekend dat ook aandeelhouder Swissair in zware financiële problemen zit.

Maar Fred Chaffart is ervan overtuigd dat Swissair maandag met het beloofde geld over de brug komt. "Wij hebben middelen om hen te dwingen om te betalen", aldus Chaffart.
  • Het infonummer waarop Sabena-reizigers informatie kunnen vragen over hun vlucht is 02/723.23.02.

  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in