Akpala mist debuut niet
Foto: belga
Club Brugge heeft zijn competitiestart niet gemist. Neo-eersteklasser Tubeke werd in minder dan twintig minuten op een 0-3-achterstand gezet. De topschutter van vorig seizoen, Joseph Akpala, gaf meteen zijn visitekaartje af met twee doelpunten.
'Honger is de beste saus', wil een volkswijsheid maar om nu te zeggen dat het dankzij de late competitiestart was dat Club Brugge vlotjes de maat nam van neo-eersteklasser Tubeke is allicht overdreven. De neo-eersteklasser toonde zich de naïefste van de klas en is met deze groep al voorbestemd voor een retourtje tweede klasse.

Na 36 seconden besloot aanvoerder Paternotte al de angel uit de wedstrijd te halen door in een duel met Akpala domweg handspel te plegen. De bal op de stip en meteen 0-1 via Leko. Even kon later kreeg ook de thuisploeg een strafschop nadat een onbeholpen Alcaraz - die vreemd genoeg niet werd uitgesloten - Mvuezolo onderuit haalde. Santiago trapte echter op de paal.

Daarmee was het Waals-Brabantse liedje uitgezongen want in geen tijd stond het 0-3. Vandaar ook dat er nauwelijks conclusies aan vast te knopen waren over de staat van dienst van Club Brugge. Wat wel meteen bleek was dat Joseph Akpala behalve een eenmansvoorhoede ook een killer in de box is. De Nigeriaan werd ingehaald als de vervanger van de overleden François Sterchele en deed meteen wat de Luikenaar in zijn eerste competitiematch voor Club Brugge deed. Twee keer scoren. Eerst op aangeven van Clement, vervolgens na en vrije schop van Leko. Twee stilstaande fases dus waarbij de Tubeekse verdediging en uiteraard ook de nu al beruchte doelman De Matos in dromenland vertoefden. Overigens pleegde Brouckaert bij 0-2 ook al handspel. Blijkbaar zijn de Tubekenaren de regels van het voetbal nog niet geheel uitgelegd.

Club kon rustig controleren maar moest vooral opletten voor de schopgrage Tubekenaren, een handelsmerk van Albert Cartier. Vermeulen viel uit bij de rust, Akpala liep ook al in de eerste helft te trekkebenen. Voor een stuk door Tubeke dat blijkbaar geen andere middelen heeft om zich in eerste klasse staande te houden.

Eerredder Ramaël

En wat kon je zeggen over de nieuwbakken linksachter Bernt Evens, die na een goede voorbereiding de voorkeur kreeg op Klukowski? Dat hij op links stond en nauwelijks op de proef werd gesteld. Dat Dirar snel is, wisten we ook al, maar de Marokkaan spaarde wijselijk zijn enkels. Ciman van hetzelfde laken een broek. Ja, voorin kon je besluiten dat een overigens gretige Sonck en Akpala nog niet geheel op elkaar afgestemd staan, achteraan was er ook nog werk aan de winkel. Zo vreemd is dat ook niet.

Meer dan aan de voorbijrijdende treinen konden de toeschouwers zich dan ook niet vergapen. Tot het slotkwartier aanbrak. Ramaël milderde nog nadat Alcaraz, de hele tijd al op slappe benen, zich liet betrappen op een Zuid- Amerikaanse fout en een vrijgeleide gaf naar de 1-3. Diezelfde Ramaël zag de 2-3 stranden op de voet van Stijnen, die de bal nonchalant stopte omdat hij zich klaarblijkelijk verwachtte aan buitenspel. Een gelukje dus. De ingevallen Villano trapte nog over. Aan de overzijde profiteerde Chavez nog van een capriool van De Matos om er 1-4 van te maken.

Hopelijk krijgt Club Brugge over twee weken tegen Dender een duidelijkere waardemeter voorgeschoteld want wat wij vrijdag te zien kregen was een veredelde oefenmatch. Voor zover het ooit een wedstrijd was. In Tubeke is er meer werk aan de winkel dan alleen aan het stadion.