De Europese Unie overweegt de ontplooiing van een civiele missie in Georgië. Dat is vrijdag vernomen, enkele dagen voor een speciale top van de EU-staats- en regeringsleiders die gewijd is aan de gevolgen van het conflict in de Kaukasus.
De vertegenwoordigers van de EU-lidstaten namen vrijdag in Brussel in het Comite voor Buitenlands en Veiligheidsbeleid (COPS) de verscheidene mogelijke scenario’s voor ontplooiing onder de loep.

Zo zouden de bestaande internationale missies in Zuid-Ossetië (via de OVSE) en Abchazië (via de VN) kunnen versterkt worden, maar een optie is ook om een eigen EU-missie te ontplooien.

Daarbij gaat het er niet om militairen te sturen - een scenario dat volgens een diplomatieke bron nog te 'voorbarig' is -, maar eerder douane-experts en politieagenten, in het kader van een missie waarvan het mandaat te bepalen blijft.

Maandag zullen de staats- en regeringsleiders de locatie onder de loep nemen, alsook de vraag of de missie in overeenstemming met het internationale recht is. De 27 zullen ook tot een gemeenschappelijke reactie op het gespierde optreden van Rusland in Georgië moeten komen.

'We willen een geloofwaardige veroordeling, maar het mag niet dat onze houding ertoe leidt dat Rusland geïsoleerd wordt', aldus een Belgische functionaris vrijdag. 'Hoe het juiste kaliber geven aan onze reactie, dat zal het meest delicate punt zijn'.

Het merendeel van de Europese landen staat zeer terughoudend tegenover het opleggen van echte sancties aan Rusland. Bepaalde lidstaten die in de slipstream zitten van de VS, en internationale organisaties pleiten daar wel voor. De invloedrijke denktank International Crisis Group opperde vrijdag het idee om druk uit te oefenen op Moskou door de organisatie van de Olympische winterspelen van 2014 in Sotchi in vraag te stellen, of de Russische deelname aan de G8.

De scenario’s die binnen de EU op tafel liggen, gaan minder ver: het uitstellen van de onderhandelingen tussen Europa en Rusland over een samenwerkingsakkoord, of het opschorten van de gesprekken over de handel in nucleaire producten.