Bel-20 sluit resultatendag hoger af
Op Euronext Brussel ging de Bel-20 gezwind hoger het weekend in. Omega Pharma maakte een sprong van 13,1 procent na een beter dan verwacht kwartaal, op de brede markt deed Tessenderlo hetzelfde.
De Bel-20 sloot 1,4 procent hoger op 3.136 punten. Op GDF Suez (-1,2% tot 39,40 euro) na sloten alle waarden in de plus. Om 11 uur werden nog macrocijfers over de werkloosheid, de inflatie en het consumentenvertrouwen in de eurozone bekendgemaakt die het positieve sentiment op de Europese beurzen nog ondersteunden.

Omega Pharma trok de kar. Het aandeel won 13,1 procent op 34,62 euro na een beter dan verwacht eerste halfjaar. Het bedrijf van Marc Coucke kon zijn marges op peil houden, terwijl veel analisten gevreesd hadden dat marketinginspanningen ten koste van de winstgroei zouden gaan.

De koersreactie is navenant: het aandeel dat enkele maanden terug nog alle vertrouwen kwijt was, wordt vandaag opnieuw in de armen gesloten. Beurshuis KBC Securities trok zijn koersdoel op van 31 euro naar 37 euro.

Ook Dexia (+3% tot 9,69 euro) deed het goed. Bank-verzekeraar Dexia heeft zijn nettowinst in het tweede kwartaal met ruim een derde zien slinken tot 532 miljoen euro als gevolg van de zware verliezen bij zijn Amerikaanse dochter, de obligatieverzekeraar FSA. Het resultaat was verwacht. Toen Dexia begin augustus de herstructurering bij dochter FSA aankondigde, publiceerde het al voorlopige cijfers voor het tweede kwartaal. Maar op onderliggend vlak bleek Dexia's kernactiviteit, de financiering van openbare besturen het uitstekend te hebben gedaan, net als de thesaurie-activiteiten.

De winsten bij de andere bankgroep volgden in lijn: Fortis kreeg er 2,9 procent bij (9,48 euro) en KBC won 1,4 procent (65,07 euro). Donderdag raakte bekend dat Fortis-voorzitter Maurice Lippens recent 80.000 aandelen Fortis kocht aan een gemiddelde prijs van 8,9 euro.

Delhaize (+3,4% tot 43,97 euro) pikte een graantje mee van een beter dan verwacht eerste halfjaar van Carrefour. Colruyt won 0,1 procent op 186,18 euro.

Op de brede markt maakte Tessenderlo (+17,7% tot 37,80 euro) het mooie weer. De chemiegroep uit Tessenderlo mikt voor dit jaar op 50 procent groei van de recurrente bedrijfswinst. Drie maanden geleden ging het management nog uit van een status quo. Dat heeft alles te maken met de enorm goede marktomstandigheden voor meststoffen en veevoeders.

Analisten zijn laaiend enthousiast. Bank Degroof en KBC Securities trokken vrijdagochtend alvast hun koersdoel op. Ook lingeriegroep Van de Velde (+7,1% tot 27 euro) deed het goed. Van de Velde heeft over het eerste halfjaar een stabiele nettowinst geboekt. De bedrijfskasstroom ging wel 4,6 procent hoger. Van de Velde doet daarmee beter dan analisten gevreesd hadden. Van De Velde ligt op de loer om bijkomende overnames te doen.

Ignace Van Doorselaere, gedelegeerd bestuurder van Van de Velde, verwacht dat door de moeilijke omstandigheden op de lingeriemarkt steeds meer sectorgenoten in de problemen zullen komen. 'Dat schept opportuniteiten om overnames te doen.'

Zetes steeg 6,9 % tot 16,22 euro. Het bedrijf heeft over het eerste halfjaar bijna een kwart meer winst geboekt. Daarmee deed de specialist in elektronische identificatie van goederen en personen het iets minder goed dan analisten hadden verwacht. Zetes is ook niet meer zeker van de omzetdoelstelling.

De gediversifieerde industriële holding Punch International (+1,1% op 57,90 euro) heeft over het eerste halfjaar ruim een kwart meer omzet geboekt dan over dezelfde periode een jaar terug. Op recurrente basis schrompelde de bedrijfswinst in elkaar tot 2,6 miljoen euro. Vooral de afdeling Motive stelde teleur met een operationeel verlies.

Helemaal onderaan was Systemat (-15% tot 5,17 euro) terug te vinden. De informaticagroep Systemat boekte in het eerste halfjaar een nettoverlies van 2,49 miljoen euro. Het verlies was het gevolg van het afsluiten van de activiteiten in Frankrijk.

Alfacam (-0,4% op 12,50 euro) sloot licht lager na een beter dan verwacht halfjaar. Autodienstengroep D'Ieteren (+3,2% tot 171,79 euro) deed het iets minder dan verwacht, maar houdt wel vast aan zijn prognoses.