Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt dat de Vlaamse regering de 400 miljoen euro voor de federale begroting niet zal blokkeren. De Vlaamse regering had als voorwaarde gesteld dat er duidelijkheid moest zijn over de staatshervorming en die is er niet.
De minister-president wil echter niet dat de Vlaamse regering 'zich laat verleiden tot het uitdelen van cadeautjes'.

'De regering Verhofstadt-III had ons gevraagd om 400 miljoen euro niet uit te geven. We hebben laten weten dat we daartoe bereid zijn als er een eerste en tweede pakket staatshervorming kwam. Die zijn er niet. Het geld zal dus niet geblokkeerd worden voor de federale begroting', zegt Peeters vrijdag. De Vlaamse regering zal daar eerstdaags formeel over beslissen, de bilaterales over de Vlaamse begroting starten volgende week.

Vlaams minister van Begroting en viceminister-president Dirk Van Mechelen (Open VLD) stelt voor om met het geld een aantal facturen versneld te betalen en met de vrijgekomen middelen de jobkorting op te trekken.

Volgens minister-president Peeters moet nog beslist worden waaraan het geld zal worden besteed. 'Het is wel uitgesloten dat we voor de Vlaamse verkiezingen cadeautjes gaan geven die niet beantwoorden aan de zorgen van de mensen. We moeten binnen de regering het debat aangaan over welke maatregelen we zullen nemen', zegt hij.

Ook Vlaams viceminister-president Frank Vandenbroucke (SP.A) is het eens met zijn collega’s Van Mechelen en Peeters dat zonder staatshervorming de 400 miljoen euro niet voor de federale begroting opzij moet worden gezet. Hij noemt het idee dat de Vlaamse regering een spaarpot moet aanleggen 'een beetje raar'. Het zou immers de federale regering moeten zijn die dat doet, meent Vandenbroucke. Op de vraag waaraan het geld moet worden besteed, ging Vandenbroucke niet in.