Fortis en Fintro gaan de aangroeipremie op de online spaarrekening optrekken tot 1 procent. De basisrente van deze spaarrekening blijft onveranderd en bedraagt 4 procent.
Dat maakte de grootbank vrijdag in een persbericht bekend. De nieuwe tarieven gelden voor de netto-aangroei van spaargeld gedurende de maand september.

Tot enkele maanden geleden waren het uitsluitend nichebanken zoals Rabobank.be of Deutsche Bank die een hoge basisrente aanboden op hun spaarrekening.

Maar sinds het begin van de zomer zijn ook de Belgische grootbanken gestart met een hogere rentevoet van 3 à 4 pct op hun spaarrekeningen. ING, Dexia en Fortis lanceerden het principe van online-rekeningen waarop een hoge basisrente wordt geschonken, KBC biedt die rente aan op al haar spaarboekjes.

Fortis gaat vrijdag nog een stapje verder door ook de aangroeipremie op te trekken (van 0,50 tot 1 pct) zij het voor een beperkte periode en enkel voor nieuwe inlagen. Fortis is marktleider in sparen.

Andere banken zoals Delta Lloyd Bank en Citibank verlengen hun aanbieding waarbij een hogere aangroeipremie en/of getrouwheidspremie wordt geschonken.

De omgekeerde beweging doet zich voor bij de kasbons: de intresten die daar geboden worden, gaan de jongste tijd opnieuw in dalende lijn als gevolg van de toestand op de financiële markten.

Net als de meeste grootbanken de voorbije dagen, kondigde vrijdag de Bank van De Post aan de rentevoet te verlagen op enkele van haar kasbons.