De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleit voor de bouw van nieuwe kolen- en kerncentrales. 'We willen niet afhankelijk zijn van buitenlandse energieleveranciers.'
Merkel deed haar uitspraken vrijdag bij de legging van de eerste steen van een nieuwe steenkolencentrale in Hamm. Ze benadrukte er het belang van een eigen energie-industrie. Die kan in de toekomst in de Duitse energiebehoefte voorzien en ervoor zorgen dat Duitsland een toonaangevend industrieland blijft, aldus de bondskanselier.

Voor twee miljard euro worden in Hamm twee nieuwe kolencentrales gebouwd met een vermogen van zestienhonderd megawatt. Vanaf 2012 worden ze op het net aangesloten.

De nieuwe centrales stoten in vergelijking met oudere kolencentrales tweeënhalf miljard ton minder CO2 uit. In 2014 moet ook in de stad Hürth een nieuwe, milieuvriendelijke kolencentrale verschijnen.

Emissierechten

Met de bouw van de nieuwe kolencentrales loopt Duitsland wel het risico zijn emissierechten te overschrijden, waardoor de kosten voor de Duitse industrie zouden stijgen.

Als Duitsland boven de door de EU afgesproken emissie gaat, zal het extra rechten moeten kopen van andere EU-lidstaten.