Een monster dat leeft in het Storsjö-meer in het centrum van Zweden en dat reeds drie eeuwen aan de basis ligt van legendes van het Scandinavische land is gefilmd door bewakingscamera’s, meldde de vereniging die de camera’s had geïnstalleerd vrijdag.
"Donderdag om 12.21 uur hebben we de beweging van een levend wezen gefilmd. Het gaat niet om een snoek of een baars, daar zijn we zeker van", meldde Gunnar Nilsson, voorzitter van de handelsvereniging van het kleine stadje Svenstaviks, op de oever van het Storsjö-meer.

Deze vereniging heeft, samen met de provincie Jämtland en de gemeente Berg, in juni zes camera’s geïnstalleerd, waarvan twee onder het water in het Storsjö-meer.

Het doel van dit project, dat zo’n 400.000 kronen kostte (bijna 43.000 euro) was om het mysterie van deze Zweedse Nessie te ontrafelen. Sinds de eerste getuigenis in 1635 is hij reeds 200 keer verschenen, de laatste keer in juli 2007.

Volgens de getuigenissen had het monster een slanke vorm, bezet met bulten en met oren of vinnen opgevouwen op de kop die lijkt op die van een hond.

Er werd ook iemand aangenomen om de opnames van de verschillende camera’s dagelijks te bekijken.

Op de beelden van donderdag, die op de website gewijd aan het dier werden geplaatst, ziet men een langwerpig soort serpent zich bewegen in het troebele water van het meer.

"Een erg geperfectioneerd systeem op een van de camera’s heeft de hitte gedetecteerd die door de cellen werden geproduceerd, waardoor aangetoond wordt dat het om een levend wezen gaat", voegde Nilsson toe.

"Het is erg opwindend en spectaculair", zei hij enthousiast en hij preciseerde nog dat het "doel van het project was om de handel en het toerisme rond het meer te verbeteren".

"Het monster is daarvoor buitengewoon behulpzaam", zei hij nog. "Erg binnenkort" wordt een twintigtal extra camera’s geïnstalleerd, waarvan een op dertig meter diepte om bewegingen onder het ijs te kunnen filmen tijdens de winter.