McCain kiest voor Sarah Palin
Foto: afp
Sarah Palin wordt de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Dat bevestigen campagnemedewerkers van McCain. Maandag begint de Republikeinse Nationale Conventie waarop beiden hun nominatie definitief zullen aanvaarden.
De 44-jarige Sarah Palin is gouverneur van Alaska. Ze geldt als hervormingsgezinde Republikein en met haar leeftijd is ze een logisch tegenwicht voor de 72-jarige McCain. Palin is drie jaar jonger dan Barack Obama.

Logische keuze

De keuze voor een vrouw lijkt een logische, omdat die vrouwelijke kiezers kan trekken die teleurgesteld zijn dat Hillary Clinton de presidentsnominatie van de Democratische Partij misliep.

Diverse partijleden vrezen wel dat McCains aanvallen op Obama’s beweerde onervarenheid in de buitenlandse politiek en defensietaken nu terug kan slaan op zijn jonge nieuwe running mate.

Sarah Palin en haar man, Todd Palin, hebben vijf kinderen. Palin is pas de tweede vrouw die kandidaat is voor het vicepresidentschap. In 1984 kozen de Democraten Geraldine Ferraro als nummer twee, achter Walter Mondale, die de race om het presidentschap verloor van Ronald Reagan.

McCain maakte zijn keuze gisteren al, maar wilde die pas vandaag, op zijn 72ste verjaardag, bekendmaken.

Onbekende gouverneur

Met zijn keuze voor de relatief onbekende gouverneur uit Alaska gaat McCain voorbij aan prominenter gegadigden als gouverneur Tim Pawlenty van Minnesota, voormalig gouverneur Mitt Romney van Massachussetts, voormalig gouverneur Tom Ridge van Pennsylvania, de onafhankelijk geworden oud-Democraat en senator van Connecticut Joe Lieberman en voormalig Congreslid Rob Portman.

Strategisch moment

Het moment van bekendmaking lijkt strategisch gekozen om Barack Obama zo min mogelijk politiek voordeel te laten trekken van de Democratische Conventie, die donderdagavond afliep. De kandidaten staan dicht bij elkaar in de peilingen en geen van beide kan het zich twee maanden voor de verkiezingen veroorloven de ander een voorsprong te geven.

Coldest state, hottest governor

Op het Capitool wordt zij graag gezien met haar zwarte of rode mantelpakjes en in elke hand een Blackberrie. Modeblad Vogue wijdde een artikel aan haar. In Alaska was haar reputatie van flitsende politica al gevestigd en worden bumperstickers verkocht met de tekst ’Coldest State, Hottest Governor’.

Streng, conservatief

Hoe vrijgevochten en tegendraads Palin misschien lijkt, toch heeft zij ook haar strenge conservatieve kanten. Ze is fel gekant tegen abortus en ook het homohuwelijk keurt zij af. Wel vindt ze dat er perken moeten worden gesteld aan de toenemende discriminatie van homoseksuelen. Daarnaast richt zij zich op de olie- en gaswinning en is zij voorstander van het boren naar olie in een nationaal park in Alaska, waar McCain zelf trouwens tegen is. Ook is zij een voorstander van wapenbezit en heeft zij zelf een jachtvergunning.

De Republikeinen lijken gelukkig met de keuze voor Palin. Matthew Staver, decaan van de Liberty Universiteit van Rechten, vindt haar ’een absoluut briljante keuze’. Deze beslissing zal volgens hem de campagne van McCain en de conservatieven in het algemeen hernieuwde energie geven. Ook de zogenaamde evangelicals, strenge Amerikaanse religieuzen, en sociaal-conservatieven zijn tevreden over de keus voor een anti-abortionist als Palin.

Schandaal

Ondanks de euforie hangt ook het eerste schandaaltje al in de lucht. Er is een onderzoek ingesteld naar haar betrokkenheid bij het ontslag van commissaris Walt Monegan. Palin zou Monegan via een van haar stafmedewerkers hebben gedwongen de ex-man van haar zus, een politieagent, te ontslaan. Monegan zou dat geweigerd hebben en daarop zelf ontslagen zijn. Palins zus was met haar ex-man in een rechtszaak verwikkeld over de voogdij van de kinderen.