Voorlopig komen er vanuit de Europese Unie geen sancties tegen Rusland, heeft het bureau van de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag voorspeld. Franse diplomaten in Brussel zeiden dat Frankrijk wel overweegt de samenwerking met Rusland in te perken.
Maandag komen Europese leiders op uitnodiging van EU-voorzitter Frankrijk in Brussel bijeen om te spreken over mogelijke maatregelen tegen Moskou naar aanleiding van de inval in Georgië en het erkennen van de onafhankelijkheid van twee afvallige provincies.

Maar de buitengewone zitting zal volgens het Elysée geen concrete sancties opleveren, hoewel een aantal landen daar wel op heeft aangedrongen.

Het bericht dat er binnen de EU sancties tegen Rusland worden overwogen werd deze week bevestigd door de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner. Een hoge medewerker van president Sarkozy zei vrijdag echter dat er waarschijnlijk geen sancties komen.

Volgens de Franse diplomaten in Brussel kan er op de top wel besloten worden om een nieuwe ronde van overleg met Rusland over de verhoudingen met de EU, die halverwege september gepland staat, voorlopig in de koelkast te zetten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei van de top in Brussel vooral te verwachten dat de lidstaten één front vormen en een helder politiek signaal zenden richting Moskou.

Een Duitse regeringswoordvoerder sprak de hoop uit dat Rusland zich daarna zal gaan houden aan het door de EU bemiddelde zesstappen-vredesplan. Dat betekent onder meer dat Rusland zijn soldaten uit Georgië terugtrekt, zei hij.

De voorzitter van het parlement van Zuid-Ossetië, een van de afvallige regio's, zei vrijdag dat Rusland het gebied binnen een paar jaar zal inlijven. Volgens hem is dat voornemen door zowel Rusland als Zuid-Ossetië uitgesproken. Een woordvoerster van het Kremlin ontkende dat daar over gesproken is.

De vicevoorzitter van het parlement zei dat beide partijen waarschijnlijk volgende week een akkoord te sluiten over de vestiging van Russische militaire bases in Zuid-Ossetië.